Polský PKN Orlen chce, aby kralupská rafinerie brala ruskou ropu

19.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 19. října (ČTK) - Polská ropná skupina PKN Orlen, nový vlastník českého holdingu Unipetrol, chce, aby rafinerie v Kralupech nad Vltavou přešla na ruskou uralskou ropu, kterou PKN nyní Unipetrolu dodává. Na rafinerské konferenci ve Varšavě to řekl generální ředitel PKN Igor Chalupec.

"Jedna věc, o níž bychom chtěli s našimi kolegy diskutovat, je přechod Kralup na REBCO (anglická zkratka ruského exportního typu ropy)," řekl Chalupec podle agentury Reuters. Dodal, že PKN je nyní exkluzivním dodavatelem uralské ropy Unipetrolu a kupuje celkem deset procent celého ruského ropného vývozu.

Unipetrol má rafinerie v Kralupech a Litvínově, ruskou ropu však zpracovává jen Litvínov s kapacitou 110.000 barelů denně. Kralupská rafinerie s kapacitou 68.000 barelů denně odebírá lehkou arabskou ropu západním ropovodem z italského Terstu, třebaže leží přímo u ropovodu Družba.

Generální ředitel České rafinérské, divize Unipetrolu, agentuře Reuters řekl, že Kralupy nyní nejsou na odběr uralské ropy technologicky vůbec nastaveny. Dodal, že tato rafinerie by si mohla zachovat možnost odběru z obou ropovodů a přitom využít vyšších ziskových marží z odběru ruské ropy.

Většina východoevropských rafinerií se nastavila zpět na odběr těžké sirnaté uralské ropy, aby využila výhody mnohem nižší ceny ve srovnání s lehčími typy. Cena uralské ropy je letos proti ceně severomořské ropy Brent nižší zhruba o 4,30 dolaru na barel. Brent nyní stojí necelých 60 dolarů.

Rafinerie ve východní Evropě však mají obavy z dlouhodobé zajištěnosti dodávek. Nikoli již kvůli tomu, že by jim Kreml mohl z politických důvodů uzavřít kohoutky, ale proto, že ruské exporty hrozí v delší perspektivě odčerpat Čína. PKN nyní proto zpracovává dlouhodobější strategii dodávek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK