Vláda schválila výroční zprávu KCP o kapitálovém trhu

19.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. října (ČTK) - Zprávu s popisem a přehledem stavu kapitálového trhu v loňském roce dnes schválila vláda. Řekla to bez dalších podrobností mluvčí kabinetu Lucie Orgoníková. Materiál předkládal předseda prezidia Komise pro cenné papíry Pavel Hollmann.

Loňský rok byl dle komise stejně jako ten předchozí ve znamení akcií. Obchody s akciemi na burze loni vzrostly na 479,7 miliardy korun z 257,4 miliardy v roce 2003, a zaznamenaly tím největší objem od vzniku burzy v roce 1992. Významný nárůst vykázaly i ceny akcií. Index PX 50 zakončil rok 2004 na 1032 bodech, což představovalo proti stejnému období předcházejícího roku posílení o rekordních 56,6 procenta.

Na regulovaných trzích pokračoval odliv obchodovaných cenných papírů, hlavně akcií. RM-Systém vyřadil z obchodování 60 emisí cenných papírů a z pražské burzy muselo odejít celkem 26 emisí. Na trzích tak na konci prosince zůstalo kótováno 204 cenných papírů, z toho 82 dluhopisů, 120 akcií a dva podílové listy.

Naopak bylo celkem bylo loni vydáno 84 nových emisí cenných papírů, z toho ale byla jen jediná akcie - farmaceutická společnost Zentiva, první primární úpis v historii burzy. Zbytek tvořilo 52 nekótovaných a 31 kótovaných dluhopisů.

Loňský rok byl mezníkem v legislativní oblasti. Vstupem ČR do EU se změnily zákony o podnikání na kapitálovém trhu, kolektivním investování a dluhopisech, které doplnilo 22 nových vyhlášek. Domácí investiční firmy mohou na základě domácího povolení podnikat po celé EU a licencované zahraniční firmy naopak podnikat i v ČR, což řada subjektů začala využívat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK