Vláda chce navýšit základní jmění Čepra o tři miliardy korun

19.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. října (ČTK) - Vláda souhlasí s tím, aby Fond národního majetku navýšil základní jmění společnosti Čepro o tři miliardy korun. Na tiskové konferenci během jednání kabinetu to bez bližších podrobností řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. "Toto navýšení by mělo být postupně během příštího roku," uvedl pouze. Nyní je základní jmění podniku 2,66 miliardy korun a stoprocentním vlastníkem firmy je stát.

Čepro se zabývá především přepravou a skladováním ropných produktů, provozuje asi 190 čerpacích stanic EuroOil a ochraňuje zásoby státních hmotných rezerv. Loni firma hospodařila se ztrátou 37,7 milionu, o rok dříve měla zisk 155,8 milionu korun.

Finanční situace firmy se na přelomu roku zhoršila kvůli několika soudním sporům. Stát se proto prostřednictvím FNM zaručil za bankovní úvěry určené na provozní financování, investice a k zajištění daňových plateb Čepra.

Městský soud v Praze dnes například odročil spor mezi Čeprem a společností Tukový průmysl o 2,8 miliardy korun. Důvodem je komplikování jiného sporu, který se týká zaplacení celního dluhu Tukového průmyslu státu a který s tímto případem souvisí.

Čepro čelí i dalším pohledávkám, které jsou spojeny se společností Bena. Firma Al Batal General Trading si nárokuje buď 264.000 tun pohonných hmot, nebo částku zhruba 2,6 miliardy korun. Firma M Port uplatňuje 348 milionů korun. Čepro všechny pohledávky považuje za neoprávněné.

Letos firma vykázala ztrátu, což vedlo k odvolání generálního ředitele firmy Tomáše Kadlece. Od září jej nahradil bývalý šéf Unipetrolu Pavel Švarc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK