MfD: Jihočeské supermarkety stále prodávaly zkažené maso

21.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE 21. října (ČTK) - Ve dvou jihočeských supermarketech, Bille ve Strakonicích a Albertu v Českých Budějovicích, se opět prodávalo zkažené maso. Obchodníky začnou vyšetřovat pracovníci potravinářské inspekce, hrozí jim statisícové pokuty. Píše to jihočeská příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

Nedostatky v uplynulých dnech zjistili kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Táboře. Ve strakonické Bille nevyhovovala normám vepřová pečeně, krkovička, kuřecí křídla, vepřové srdce a vepřový jazyk. Po rozbalení byly podle zjištění kontrolorů oslizlé, lepkavé, zapáchaly, vepřový jazyk a křídla pak byly zelené. Supermarket nedodržoval skladovací teploty výrobků v obslužném pultě, inspektorům se nelíbila ani čistota na pultě.

Na další závažné nedostatky narazili v Albertu v českobudějovickém Suchém Vrbném. Tam kontroloři objevili chlazené hovězí srdce a vepřové kosti, které byly v pokročilém stádiu rozkladu. Ihned proto zakázali tyto výrobky prodávat. "Jsou to závažná porušení norem, a proto zahájíme správní řízení. Supermarkety jsou pod dozorem a kontroly v nich budou častější. Musí si uvědomit, že jde o potraviny, a ne o spotřební zboží," řekl listu ředitel táborských inspektorů Josef Kubart.

Nikdo ze supermarketů se ke zkaženému masu nechtěl detailně vyjadřovat. Nový vedoucí strakonického supermarketu Anton Pastucha listu řekl, že je v práci první den a o kontrole SZPI nic neví. Nedokázal vysvětlit, jak je možné, že se na pultech znovu objevilo vadné maso.

Společnost Ahold tvrdí, že prodej závadného masa není její chyba, neboť jeho výrobu ve vlastních masnách už ukončila. "Balíčky masa byly zabalené a nepoškozené. Proto se problémy objevily buď při přepravě, nebo už u výrobce. Stáhli jsme je z prodeje," řekl ředitel komunikace Aholdu Libor Kytyr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK