EU a USA se dohodly na prvních bodech paktu o letecké dopravě

21.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 21. října (ČTK) - Evropská unie a Spojené státy dohodly hlavní body první fáze paktu o liberalizaci letecké dopravy, takzvaném "otevřeném nebi", uvedla Evropská komise. Jednání budou pokračovat a vést by měla k tomu, že trhy letecké přepravy na obou stranách Atlantiku se otevřou větší konkurenci.

"Tento týden se podařilo ve velmi konstruktivní atmosféře dosáhnout důležitého pokroku," řekl mluvčí komise Stefaan de Rynck. "Obě delegace dojednaly klíčové prvky první fáze dohody," dodal. Upřesnil, že se to týká regulačních otázek, bezpečnosti a pravidel pro státní pomoc a subvence aeroliniím.

Obě strany se dohadují od pondělka a plánují, že jednání bude mít několik fází. Další kolo rozhovorů se plánuje ještě tento rok do Washingtonu. EU by podle mluvčího ráda uzavřela dohodu do závěru prosince, kdy končí britské předsednictví v unii.

Klíčovým prvkem paktu o otevřeném nebi bude uvolnění přepravních práv. Ta určují, které letecké společnosti mohou létat na jednotlivých linkách a do konkrétních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK