ČOI: 67 procent kontrol pohřebních služeb odhalilo nedostatky

21.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. října (ČTK) - Kontroly České obchodní inspekce nedopadly pro pohřební ústavy a krematoria vůbec dobře. Inspektoři totiž v říjnu odhalili různé nedostatky téměř v 67 procentech kontrol. Nejčastějším prohřeškem pohřebních ústavů přitom bylo nesprávné účtování služeb spojených s posledními věcmi člověka. Za porušení zákona na ochranu spotřebitele hrozí podnikatelům až milionová pokuta. Kontroly pohřebních služeb budou pokračovat.

Radek Miňovský z tiskového oddělení České obchodní inspekce řekl, že inspektoři v říjnu provedli 144 kontrol pohřebních ústavů a krematorií a v 96 případech zjistili porušení pravidel. Podle Miňovského šlo hlavně o nesprávné účtování, které bylo v rozporu s cenami, s nimiž byli zákazníci pohřebních ústavů a krematorií seznámeni.

"V jednom případě bylo zjištěno u 14 faktur neoprávněné účtování paušálu s rozdílem 577 korun v neprospěch zákazníka," uvedl Miňovský. Dodal, že pohřební služby často neseznámili spotřebitele s platnou cenu a některé firmy uváděly ceny bez údaje o dani z přidané hodnoty. Některé kontroly ČOI odhalily také nedostatky v nakládání s ostatky zesnulých. Tyto závady nyní budou řešit hygienici.

ČOI spustila rozsáhlou kontrolu pohřebních služeb kvůli množícím se stížnostem lidí. Zákazníci pohřebních služeb si stěžovali například na to, že museli zaplatit za služby, které jim firma neposkytla. Vadilo jim i to, že zaplacená výzdoba sloužila při více obřadech.

Tajemník Sdružení pohřebnictví Josef Hájek nelichotivé výsledky kontrol přisoudil tomu, že v tomto oboru podnikání chybí jednotná metodika účtování cen. "Kdyby ČOI pohřební služby již dříve pravidelně kontrolovala, tak by nás na mnohé nedostatky upozornila, a mohly se pak odstranit. Ve většině případů se nejednalo o úmyslné chyby, ale spíše o metodické nedostatky," řekl Hájek.

Kontrolní orgány by podle Hájka měly zveřejnit seznam pohřebních služeb, u kterých inspektoři našli závažné nedostatky. "Pokud někdo používal jednu rakev šestkrát, jak se o tom povídalo, tak to je na okamžité odejmutí licence. Podobný případ se stal v Bohumíně. Dotyčnému podnikateli kvůli tomu vzali licenci a nyní si již nikdo nedovolí něco takového udělat," řekl.

V ČR nyní funguje více než 400 pohřebních ústavů, z nichž je 120 ve Sdružení pohřebnictví. Zlepšit situaci v českém pohřebnictví by podle Hájka mohlo zavedení povinného členství v profesní komoře. "Kvalita nabízených služeb by se pak dala mnohem lépe pohlídat," podotkl.

V Česku je zhruba 28 krematorií a kolem 6500 hřbitovů, kde je zpopelněno nebo pochováno mezi 100.000 až 110.000 lidmi ročně. Obor pohřebnictví zaměstnává ve 450 firmách kolem 4000 lidí a jeho roční tržby se pohybují na úrovni miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK