Cena ropy se večer zvýšila, Wilma bude možná problém

21.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 21. října (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích přestaly klesat a zastavily tak pád, který je vrátil o tři měsíce zpět. Obchodníci přehodnocují dopad hurikánu Wilma a upozorňují, že z něj možná bude problém. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate se v závěru prodával za 60,63 USD, ačkoliv během dne se cena snížila až na 59,15 USD.

Těžba ropy v oblasti Mexického zálivu je stále ještě narušena po řádění předchozích hurikánů Katrina a Rita. Pomalu jde rovněž obnova zařízení, protože velká část podmořské infrastruktury je i po několika týdnech silně narušena.

K pobřeží Floridy se nyní blíží hurikán Wilma, kterého se trh zpočátku neobával, protože dráha hurikánu nesměřuje na rafinerie. Wilma je podle naměřeného barometrického tlaku nejsilnější hurikán v zaznamenané historii USA, ale pro trh je důležité, zda ohrozí těžbu ropy.

V posledních hodinách začaly některé těžební firmy odvolávat své zaměstnance z ropných plošin, protože Wilma se pohybuje Mexickým zálivem a vzhledem ke své síle značně rozbouřila hladinu oceánu.

"V odvětví se objevují signály, že mobilní ropné plošiny, které by mohly stát Wilmě v cestě, vyklízejí oblast," podotkl šéf investiční společnosti W.H. Reeves & Co William Ferer. Wilma dnes dorazila k mexickým břehům a směřuje dál k Floridě, těžební firmy ale nechtějí riskovat.

Například po řádění hurikánu Katrina trvalo firmě Transocean, která provozuje ropné plošiny, několik dnů, než svá zařízení na moři našla. Jedna z jejích plošin byla asi 120 kilometrů od místa ukotvení. Pro evakuaci zaměstnanců se proto dnes rozhodly těžební firmy ChevronTexaco nebo BP i několik dalších. Žádná z nich zatím neuvedla, že by tato opatření omezovala jejich činnost.

Na růst ceny před koncem obchodování měl vliv i postoj spekulantů. Ti začali rušit takzvané krátké pozice, tedy sázky na další pokles ceny, a začaly se nakoupených kontraktů zbavovat. Při tomto procesu se cena zvyšuje. K poklesu přispělo i sdělení úřadu Minerals Management Service, že obnova zařízení na těžbu ropy a plynu se zatím zastavila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK