Pojišťovny začínají pojišťovat turisty proti terorismu

24.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. října (ČTK) - Pojišťovny začínají pojišťovat proti terorismu, který v posledních letech stále více hrozí turistům při cestách do ciziny. Zatím toto riziko není v běžné nabídce domácích pojišťoven při cestovním pojištění. V říjnu začala pojišťovat riziko terorismu Allianz, již dříve jej nabízela Evropská cestovní pojišťovna. Některé další pojišťovny zařazení tohoto rizika do nabídky pojištění zvažují.

"Allianz v rámci pojištění léčebných výloh v zahraničí nově kryje i rizika spojená s terorismem," řekl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Všechny smlouvy na cestovní pojištění uzavřené po 10. říjnu 2005 podle něj kryjí riziko terorismu, a to bez navýšení sazeb pojistného.

Většina pojišťoven má terorismus v cestovním pojištění ve svých výlukách z pojištění, z domácích pojišťoven kryje terorismus Evropská cestovní pojišťovna, upozornil ředitel makléřské společnosti Insia Ivan Špirakus.

Možnost zahrnout pojištění rizika terorismu k základnímu rozsahu pojištění léčebných výloh cestovního pojištění nyní analyzuje Česká pojišťovna. "Počítáme s tím, že v nadcházejících sezonách bude součástí našeho produktového portfolia. Většina cestovních kanceláří vozí klienty do klidných destinací, přesto jich řada krytí tohoto rizika bezesporu docení," dodal mluvčí ČP Václav Bálek.

Allianz nabízí neomezené krytí léčebných výloh, u pojistných událostí souvisejících s terorismem ale stanovila maximální limit pojistného plnění 1,5 milionu korun na jednu pojistnou událost, uvedl vedoucí useku cestovního pojištění Jaroslav Kratochvíl.

Pojištění se nevztahuje na osoby, které by se jakýmkoli způsobem podílely na přípravě, organizování či provedení teroristického útoku. Nemohou na něj spoléhat ani klienti, kteří vycestovali do oblasti teroristickým útokem již zasažené nebo ohrožené či v takovém místě zůstávají přes důrazné varování státních orgánů ČR, jiných států či významných mezivládních institucí.

Terorismem se rozumí vědomé a cílené násilí proti civilnímu obyvatelstvu s politickými nebo ideologickými cíli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK