Koruna nereagovala na polské volby a posílila na 29,74 Kč/EUR

24.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. října (ČTK) - Česká měna posílila o čtyři haléře na 29,74 Kč za euro, kde stála okolo 17:00. Nepodlehla tak náladě ve středoevropském regionu po polských prezidentských volbách. Vůči dolaru koruna zpevnila o 12 haléřů na závěrečných 24,84 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Domácí měna dnes získala ztracenou půdu pod nohama a posílila k 29,75 Kč za eur. Dokázala se tak vymanit z prodejního tlaku, který postihl polský zlotý po prezidentských volbách," uvedl dealer J&T Banky Lukáš Růžička. Přesto podle něj může nálada v regionu negativně působit i dále; koaliční jednání v totiž Polsku příliš nepokročila.

Koruna byla při kurzu 29,85 Kč/EUR již byl natolik slabá, že její další pokles by byl naprosto v rozporu s makroekonomickým obrazem české ekonomiky, míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. "Řada investorů si slabost koruny uvědomuje, a tak využívá přechodně slabého kurzu k nákupům levným korun za drahá eura," dodala.

Šichtařová očekává, že listopad přinese posílení koruny. "Zatímco oslabení koruny je vzhledem k ekonomické situaci Česka velmi limitováno, prostor pro posílení je řádově několik desítek haléřů," podotkla. Analytik Komerční banky Jan Vejmělek odhadl, že až do čtvrtečního zasedání bankovní rady ČNB se hráči na trhu do žádných větších akcí pouštět nebudou.

Vítězem polských voleb se stal Lech Kaczyński, což je podle ekonomů horší zprávou. Jeho protikandidáta Donalda Tuska trh bral jako výraznějšího zastánce potřebných ekonomických reforem. Výsledek se ráno projevil zhruba jednoprocentním oslabením zlotého vůči euru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK