Americké akcie v pondělí po nominaci nového šéfa Fedu zpevnily

25.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 25. října (ČTK) - Ceny amerických akcií zahájily nový týden mohutným růstem, o který se postarala nominace nového šéfa Federálního rezervního systému USA (Fed). Na devizovém trhu se ze stejného důvodu přestal snižovat kurz dolaru, protože trh věří v další růst úrokových sazeb.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si připsal 169,78 bodu a den uzavřel růstem o 1,66 procenta na 10.385,00 bodu. Podobně index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 33,62 bodu a den zakončil vyšší o 1,61 procenta na 2115,83 bodu.

Americký prezident George Bush v pondělí nominoval na funkci předsedy Rady guvernérů Fedu svého hlavního ekonomického poradce, kterým je Ben Bernanke. Ten dříve působil jako člen rady, odkud se vydal do Bílého domu. Bernanke byl také nejčastěji zmiňován v souvislosti s Greenspanovým nástupcem.

Nálada na trhu se zlepšila také díky lepším výsledkům hospodaření mnoha amerických firem a díky poklesu cen ropy. Hurikán Wilma podle předpovědi minul oblast, kde se koncentrují největší americké rafinerie, a postoupil přes Floridu nad oceán. Pomáhají také spekulace o fúzích v bankovním sektoru.

"Vždy, když zmizí nejistota, je to pro trh dobrá zpráva," řekl analytik investiční společnosti Cantor Fitzgerald & Co Marc Pado. Zhruba o 1,5 procenta zpevnil index bankovních titulů, převážně kvůli spekulacím, že se schyluje k dalším fúzím. Ústav Bancorp už v pondělí oznámil, že převezme za 3,6 miliardy dolarů banku Independence Community Bank.

Na devizovém trhu v průběhu oslabování přestal oslabovat dolar, protože trh vnímá Bernankeho jako zastánce dalšího zvyšování úrokových sazeb. Podle některých pozorovatelů by mohl být Bernanke možná tolerantnější k inflaci. Z toho důvodu dolar v bezprostřední reakci na zprávu o Bernankeho nominaci oslabil.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1985 USD a oslabil tak z předchozích 1,1947 USD, kde byl v pátek. Vůči japonskému jenu klesl na 115,43 z předchozích 115,91 JPY, a také euro k jenu oslabilo na 138,36 z předchozího kurzu 138,44 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK