Digitální rozhlasové vysílání v budoucnu nabídne kvalitu CD

25.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA/BRNO 25. října (ČTK) - Kromě budovaného digitálního televizního vysílání se v České republice chystá rozjezd podobného vysílání rozhlasového. To by mělo příznivcům rádií přinést programy, jež by se kvalitou přiblížily či vyrovnaly poslechu kompaktních disků.

Podle šéfa multimediálních projektů Českého rozhlasu Pavla Balíčka bude mít digitální rozhlasové vysílání kvalitu CD při dostatečně silném signálu. "Kvalita příjmu bude také dána počtem programů šířených v jednotlivých sítích," řekl Balíček.

Digitální rozhlasové vysílání bude možné ve dvou systémech označovaných DVB-T a T-DAB. První systém je určen zejména pro televizní programy a v pátek spustila svůj komerční provoz první takováto síť. Diváci v ní za pomoci speciálních přístrojů, takzvaných set-top boxů, naladí ČT1, ČT2, ČT24, Novu a pět stanic Českého rozhlasu, včetně těch nových D-Dur, Rádio Česko a Leonardo. Do budoucna by v ČR mělo vzniknout až šest DVB-T sítí, v nichž najdou své místo i rádia.

Druhý systém T-DAB je určen pouze pro rádia. Výhodnější je podle Balíčka proto, že poskytuje lepší mobilní příjem rozhlasového vysílání, na menší antény a v pohybu, tedy v chůzi, běhu či při jízdě v autě.

Síť T-DAB hodlá v České republice budovat mimo jiné společnost Teleko. Své plány, podle nichž by firma byla schopna pokrýt signálem 97 procent obyvatel do jednoho roku od počátku budování sítě, představila i na veletrhu Invex/Digitex v Brně.

Podle Tomáše Řapka ze společnosti Teleko i podle Balíčka však zatím není dán termín, kdy by síť T-DAB mohla být zkompletována. Záležet bude podle nich na tom, kdy jim Český telekomunikační úřad udělí povolení. V budoucnu by podle Řapka mohly vzniknout až tři sítě T-DAB, v každé pak po šesti až deseti programech.

Pro příjem DVB-T signálu potřebují lidé set-top boxy, jakési převodníky, které nainstalují mezi anténu a televizor či hifi- věž. Jeho ceny začínají na 2000 korunách. Pro příjem T-DAB jsou nutné speciální rozhlasové přijímače, radiobudíky či walkmany s tunerem. Ceny běžných přístrojů v zahraničí se podle Řapka pohybují od 4000 do 9000 korun. Nevýhodou je, že se tyto přístroje na rozdíl od set-top boxů ještě v Česku neprodávají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK