Lidé v původní EU si na byt vydělají o několik let dříve než Češi

25.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. října (ČTK) - Na koupi nového bytu si obyvatelé v původních 15 zemích Evropské unie vydělají o několik let dříve než v České republice. Zatímco Čech si za průměrnou mzdu koupí zhruba 0,8 metru čtverečního nového bytu, obyvatel původní patnáctky si pořídí 1,5 až 2,5 čtverečního metru. Na konferenci o aktuálních otázkách bydlení to řekl předseda České společnosti pro rozvoj bydlení a bývalý ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař.

Na průměrný nový byt si Čech s hrubou mzdou 18.700 korun našetří podle Císaře přibližně za 11 let, pokud by peníze nevydával na nic jiného. "Němec s průměrnou mzdou 2800 eur (84.000 korun) by na stejný byt vydělával přibližně 2,5 roku, Polák s platem 2500 zlotých hrubého (asi 17.500 korun) naopak téměř 12 let," doplnil.

K větší dostupnosti bydlení v tuzemsku podle Císaře nepřispívají ani rostoucí výdaje na bydlení. V příštím roce poskytne fond bydlení a ministerstvo pro místní rozvoj na podporu bydlení 7,5 miliardy korun. "Z toho jsou asi 2,8 miliardy korun dotace a zbytek jsou v podstatě zvýhodněné úvěry," řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Výdaje fondu by tak příští rok měly ve srovnání s letoškem stoupnout zhruba o polovinu.

Stát chce mimo jiné podporovat výstavbu družstevních bytů, na kterou v příštím roce vyčlenil zhruba 1,2 miliardy korun. Splátky za bydlení nad 4500 korun měsíčně představují podle Martínka pro mladé rodiny problém. Právě výstavba družstevních bytů jim podle ministra umožní bydlení získat.

Podpora nájemního bydlení a ochrana nájemníků by měla být prioritou bytové politiky, uvedl na konferenci Císař. Podíl privatizovaných bytů se prý již blíží k hranici, která začíná ohrožovat zejména mobilitu pracovní síly.

Vzhledem k demografickému vývoji je také nezbytná podpora výstavby penzionů pro seniory. Domácnostem, jejichž výdaje za bydlení přesáhnou 25 procent jejich celkových vydání, by stát podle České společnosti pro rozvoj bydlení měl poskytovat sociální příspěvek na nájemné.

Návrh zákona o nájemném počítá s příspěvkem pro lidi, kterým výdaje přesáhnou 30 procent a v Praze 35 procent čistých příjmů. Další pomocí státu bude tzv. doplatek na bydlení, který bude definovat nově připravovaný zákon o hmotné nouzi. Zákony by měly začít platit příští rok.

K závěrům konference, které se zúčastnili i vládní představitelé z Rakouska, Německa a Slovenska, se mimo jiné řadí, že by bylo vhodné zavést registr bytů. Císař řekl, že registr považuje za základní předpoklad přehledu o vlastnictví, stavu a užití bytového fondu. Je prý také zapotřebí, aby existovala určitá forma regulace cenového vývoje na trhu bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK