Provozovatelé tržnic asi povedou údaje o prodávajících

25.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. října (ČTK) - Provozovatelé tržnic zřejmě budou muset vést evidenci údajů o obchodnících, kteří na tržištích nabízejí zboží. Vyplývá to z návrhu novely zákonů o ochraně spotřebitele a České obchodní inspekci, které v prvém čtení podpořila sněmovna. Ministerstvo průmyslu a obchodu doufá, že norma umožní účinnější boj proti prodeji padělaného či zdravotně závadného zboží na tržištích.

Stánky na tržnicích by měly být napříště označeny identifikačními údaji o prodávajících. Provozovatelé tržišť budou mít také povinnost vést evidenci nájemců prodejních míst. Za porušení těchto pravidel by prodejci či provozovatelé tržnic mohli dostat až milionovou pokutu.

"Při kontrole tržnice máme za současného stavu šanci bezproblémově prověřit tak pět stánků ze sta," uvedl již dříve ústřední ředitel ČOI Jiří Pěkný. Většina nepoctivých prodejců prý ihned po zahájení kontrol stánky opustí, a inspektoři poté obtížně zjišťují, kdo závadné zboží prodával. Už by se neměl stát případ, kdy inspekce bezmocně stojí před narychlo zavřeným stánkem s podezřelým zbožím

Úpravy v zákoně by měly postihnout prodejce, kteří nabízejí plagiáty, anebo se jinak dostávají do rozporu se zákonem. Jejich evidenci bude muset vést provozovatel tržnice. Evidenci by kromě ČOI mohli při kontrolách využívat také pracovníci živnostenských úřadů či Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Pracovníci ČOI v prvním pololetí letošního roku zabavili na tuzemských tržnicích padělané zboží v hodnotě 285 milionů korun. Za celý loňský rok skončily v sítech inspekce padělky za rekordních 943,6 milionu.

Návrhy novel počítají také s přesným stanovením pravidel používání značek o ekologické šetrnosti výrobku a dalších piktogramů na obalech zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK