ČSOB poskytla úvěr ve výši 850 milionů korun na opravu silnic v Jihomoravském kraji

26.10.2005 | , ČSOB
Tiskové zprávy


ČSOB poskytla Správě a údržbě silnic Jihomoravského kraje úvěr ve výši 850 milionů korun na opravu komunikací druhé a třetí třídy. Smlouvu o poskytnutí úvěru včera v Brně podepsali zástupci banky, silničářů a kraje, který za půjčku ručí. Prostředky pomohou řešit nejnaléhavější investice do silniční sítě a omezit pouhé "záplatování" havarijních úseků.

"Krajská silniční síť je ve velmi špatném stavu a bez této půjčky by z peněz v rozpočtu kraje nebylo možné dosáhnout zlepšení," řekl při podpisu smlouvy jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Ještě v letošním roce budou prostředky využity na 14 akcí, nejvýznamnější z nich je například výstavba silnice z Blanska do Rájce. Náklady na stavbu šestikilometrové silnice se odhadují na 380 milionů korun. Celkem má být v letech 2005 až 2006 z peněz půjčky opraveno 35 kilometrů silnic a 28 mostů.
Banka poskytla úvěr na dobu deseti let a Krajská správa ho začne splácet až od roku 2007 z provozních nákladů. „Úloha bank není jen v byznysu. Jsme rádi, že půjčkou pomáháme lidem,“ řekl ředitel regionálního centra ČSOB v Brně Martin Novák. Jihomoravští silničáři mají na svůj celoroční provoz, který zahrnuje zimní i letní péči o vozovky včetně nákladů na provoz úřadu, 495 milionů korun.
ČSOB v letošním roce již poskytla dalším krajům úvěry v celkovém objemu jedné miliardy korun.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy