Koruna pod vlivem zlotého oslabila na 29,78 Kč/EUR a 24,65 Kč/USD

26.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. října (ČTK) - Česká měna oslabovala. K euru klesla o zhruba deset haléřů na 29,78 Kč/EUR, k dolaru ještě o něco výrazněji na závěrečných 24,65 Kč/USD. Důvodem poklesu kurzu byla nálada ve středoevropském regionu, především pokles polského zlotého. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Koruna opět pod vlivem okolních měn po celý den oslabovala a dostala se až k hranici 29,850 Kč za euro. Tato hladina drží jen kvůli exportním objednávkám na prodej eura. I když stále někteří investoři spekulují na čtvrteční zvýšení úrokových sazeb, propad polského zlotého zatím převažuje," popsal situaci na devizovém trhu dealer J&T Banky Lukáš Růžička.

V odpoledních hodinách se uskutečnil obchod za 29,87 Kč/EUR. Takto slabá byla domácí měna naposledy na počátku srpna, podotkl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Důvodem propadu polského zlotého je podle něj především politická nejistota, která doprovází jednání dvou vítězných stran z tamních nedávných parlamentních voleb.

Trh čeká na čtvrteční jednání bankovní rady ČNB, která bude vedle nastavení úrokových sazeb projednávat i novou inflační zprávu. Někteří analytici se pod vlivem posledních událostí v eurozóně začali obávat, že již toto zasedání ČNB by potenciálně mohlo přinést přitvrzení měnové politiky v podobě zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová se na 95 procent domnívá, že ke zvýšení sazeb nedojde. "Prozatím bankovní rada nemá důvod zvyšovat úrokové sazby, ledaže by ve čtvrtek byla seznámena se zbrusu novou, veřejnosti dosud neznámou inflační prognózou," poznamenala.

Americká měna dnes vymazala část úterních ztrát, euro se nyní obchoduje okolo 1,2070 za dolar. Americké měně pomáhají rostoucí úrokové výnosy, na druhé straně stojí stále obavy o udržitelnosti deficitů ve Spojených státech, upozornil Růžička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK