Strategie proti chřipkové pandemii

27.10.2005 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Raději lépe plánovat než propadat panice - k tomuto závěru dospěl Evropský parlament v rozpravě a usnesení o chřipkové pandemii. Hrozba propuknutí pandemie roste, možnosti vývoje a výroby očkovacích látek a antivirotik jsou omezené...

EP sází na informovanost a koordinaci

Raději lépe plánovat než propadat panice - k tomuto závěru dospěl Evropský parlament v rozpravě a usnesení o chřipkové pandemii. Hrozba propuknutí pandemie roste, možnosti vývoje a výroby očkovacích látek a antivirotik jsou omezené a některé členské státy dosud neschválily nutné pohotovostní plány. Parlament žádá lepší mezinárodní informovanost a koordinaci.

Parlament považuje varování Světové zdravotnické organizace a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) o potenciálním nebezpečí propuknutí pandemie chřipky za mimořádně vážné. EP rovněž upozorňuje, že její výskyt v jednom členském státě či v sousedství EU by znamenal okamžitou zdravotní hrozbu pro celou Evropskou unii.

Europoslanci v této souvislosti upozorňují i na to, že je třeba předem zajistit, aby byly pro případ nákazy lidí připraveny pohotovostní plány, které se musejí zaměřit na:

  • koordinaci mezi státy EU
  • konzultace a výměnu informací s nečlenskými státy
  • zabránění panice
  • boj proti nelegálnímu obchodu
  • určení oblastí, které budou přednostně izolovány
  • určení skupin obyvatelstva, které budou přednostně očkovány
  • zabezpečení spravedlivého a všeobecného rozdělování protiepidemických výrobků
  • účinnou informační a komunikační strategii vůči veřejnosti

Parlament rovněž naléhá na členské státy EU, které dosud neschválily své plány připravenosti na chřipku (předběžné kupní smlouvy na zabezpečení dostatečných zásob očkovacích látek a antivirotik proti pandemii i antibiotik k léčbě sekundárních infekcí), aby tak neprodleně učinily a předaly je Komisi. Na všechny členské státy EP naléhá, aby plány aktualizovaly podle nových doporučení WHO a ECDC.

Radu Evropské unie vyzývá Parlament k zamezení šíření chřipky z jednoho státu EU do druhého, zejména omezení cestování a zdravotními prohlídkami v přístavech a na letištích.

Za stěžejní prvek účinné prevence Parlament označuje včasný vývoj a výrobu dostatečného množství očkovacích látek a antivirotik. Komisi vyzývá ke spolupráci s průmyslem s cílem výroby nových vakcín v co nejkratší době, která podle názoru odborníků může trvat 3 až 8 měsíců.

Na členské státy EU dále Parlament naléhá, aby před vypuknutím pandemie zvýšily očkování obyvatelstva proti chřipce v souladu s doporučeními WHO. Při očkování by podle poslanců měli být upřednostněni lidé, kteří přicházejí do styku s ptactvem a drůbeží.

Jelikož mezi státy EU jsou velké rozdíly ve výši finančních prostředků na vytváření zásob očkovacích látek a antivirotik, má Komise zvážit použití Fondu solidarity EU.

Evropská unie by podle EP měla rovněž poskytnout pomoc sousedním zemím, aby pomohla zvýšit jejich kapacity na posouzení a omezení rizika. Jelikož se infekce nadále nejvíc šíří v jihovýchodní Asii, vyzývá Parlament k technické I finanční pomoci tamním úřadům.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy