General Motors je vyšetřován kvůli účtům, investoři mají strach

27.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 27. října (ČTK) - Největší světová automobilka General Motors oznámila, že jí úřady zaslaly obsílku s požadavkem na vysvětlení určitých finančních transakcí. Vyšetřování se týká firemních účtů a vztahuje se k prošetření způsobu, jakým General Motors účtoval příspěvky zaměstnancům včetně odvodů do penzijních fondů.

Vzhledem k tomu, že jde o informace, které mohou mít zásadní dopad na kurz akcií, firmy mají v takových případech povinnost o těchto skutečnostech informovat bezodkladně. Úřady chtějí rovněž objasnit finanční transakce mezi automobilkou a dodavatelem dílů Delphi, který nedávno vyhlásil bankrot.

Automobilku se vedle Komise pro cenné papíry chystá vyšetřovat i federální velká porota, a to kvůli aktivitám její finanční odnože General Motors Acceptance Corp. Tentok krok je součástí širšího vyšetřování pojišťoven a souvisí s podezřením, že některé podniky využívají speciálních pojišťovacích produktů k vylepšení výsledků hospodaření.

Na problémy General Motors začaly nervózně reagovat devizové trhy a dokonce kvůli nim oslabil kurz dolaru. Ten klesal už kvůli tomu, že se obchodníci rozhodli inkasovat zisky z rychlého růstu kurzu, prodej dolaru ale nabral na síle právě po zprávě o situaci v General Motors, uvedli agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK