Společnost Roche zastavila dodávky Tamiflu na americký trh

27.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BASILEJ 27. října (ČTK) - Švýcarská farmaceutická společnost Roche Holding přechodně zastavila dodávky antivirotika Tamiflu do Spojených států. Informovala o tom agentura AP. Roche prý chce tímto způsobem zajistit, aby bylo přípravku Tamiflu dostatek před nadcházející chřipkovou sezonou "pro lidi, kteří ho budou potřebovat".

"Přechodně jsme tam přestali Tamiflu dodávat," řekl mluvčí Roche Alexander Klauser. Potvrdil tak zprávu amerického listu The New York Times, podle které se vedení severoamerické divize Roche snaží reagovat na růst poptávky po Tamiflu ve světě.

"Prioritou je, aby bylo dostatek přípravku Tamiflu pro lidi, kteří ho budou potřebovat na začátku chřipkového období," řekl Klauser na dotaz agentury AP. Management Roche ve Švýcarsku ale k otázce patentové ochrany léku už dříve uvedl, že pokud by vypukla pandemie, patent zřejmě půjde stranou.

Vlády mnoha zemí se nyní lékem Tamiflu předzásobují ve snaze připravit se na pandemii. Zakázky již do Švýcarska zaslaly vlády asi 40 zemí a mezinárodní komunita vyvíjí na Roche obrovský tlak, aby udělila licenci k výrobě dalším společnostem. Roche nemá vůči tomuto požadavku v zásadě námitky, ale chce záruky.

Lék Tamiflu, jinak známý pod lékárnickým názvem oseltamivir, považuje Světová zdravotnická organizace za nejúčinnější preparát v boji proti viru H5N1. Ten způsobuje ptačí chřipku a přestože se zatím neprojevil jako vážný problém, odborníci mají obavy, že by mohl zmutovat a odstartovat pandemii chřipky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK