Zkrácený 43. týden přinesl na pražské burze obrat k růstu

27.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. října (ČTK) - Pražská burza se dočkala ze čtyř říjnových týdnů posílení až v tom posledním, kvůli státnímu svátku o jeden den kratším. Investoři usoudili, že ceny akcií jsou po silných prodejích již dostatečně atraktivní pro budování nových dlouhodobých pozic. Hlavní index PX 50 proti minulému pátku vyrostl o 3,34 procenta na 1355,6 bodu a užší index PX-D o 3,61 procenta na 3379,6 bodu.

Obchodníci se shodovali, že na obratu měl velkou zásluhu vzestup vyspělých akciových burz v zahraničí. Domácím cenným papírům ale také pomohla nová příznivá investiční doporučení a nečekané zvýšení úrokových sazeb centrální bankou.

Hlavní událostí týdne byly pro makléřskou firmu Cyrrus výsledky Českého Telecomu, které velmi překvapily a katapultovaly cenu akcií vzhůru. Týdenní zisk Telecomu činil 2,7 procenta na 502,6 koruny.

Nejvýkonnějším titulem na trhu ale byla Komerční banka, kterou několik analytických přehodnocení na vyšší cenu a silný zájem kupců po růstu tuzemských úroků vytáhlo výše o celkem 8,7 procenta na 3360 korun. Akcie konkurenční Ersta Bank zpevnily o 2,6 procenta na 1244 korun.

Investoři na burze zobchodovali akcie za 17,1 miliardy korun, což byl prudký propad z minulých více než 32 miliard korun; obchodování vedle slabší aktivity ovlivnil i prodloužený víkend.

Příští týden vyvrcholí výsledkové období, když hned na jeho počátku odhalí účetní výkazy o devítiměsíčním hospodaření největší podnik na trhu ČEZ, obě bankovní emise a Zentiva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK