Tempo růstu peněžní zásoby v eurozóně v září zrychlilo

28.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 28. října (ČTK) - Tempo růstu nejširšího ukazatele peněžní zásoby M3 v zemích eurozóny se v září kvůli dalšímu růstu úvěrů zrychlilo a dostalo se nejvýše za více než dva roky. Roční růst se zvýšil na 8,5 procenta ze srpnových revidovaných 8,2 procenta. Zvyšovaly se i další ukazatele, oznámila dnes Evropská centrální banka.

Ukazatel M3 je nejširším měřítkem peněžní zásoby. Zahrnuje peníze v oběhu, vklady, krátkodobé dluhopisy a další nástroje peněžního trhu. ECB tento ukazatel sleduje jako jedno z vodítek pro svou měnovou politiku.

Tříměsíční klouzavý průměr M3 v září také zrychlil růst, a to na 8,2 procenta z předešlých 7,9 procenta. Roční růst celkového objemu úvěrů posílil na 7,3 procenta ze sedmi procent v srpnu. Klíčový ukazatel růstu úvěrů pro soukromý sektor vystoupal až na 8,9 procenta z 8,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Peněžní zásoba nyní roste výrazně nad cílovou hodnotou 4,5 procenta. Analytici upozorňují, že vysoký růst peněžní zásoby je jedním z důvodů, proč by ECB měla zvýšit úrokové sazby. Nízké úrokové sazby totiž přispívají k růstu úvěrů.

ECB dříve přisuzovala M3 stejně významnou roli jako inflaci, v roce 2003 ale jeho roli omezila. Zhruba od roku 2000 totiž růst peněžní zásoby zkresluje řada faktorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK