Americké akcie dopoledne rostly díky čtvrtletnímu HDP

28.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 28. října (ČTK) - Akcie předních amerických korporací se dopoledne zvýšily díky zprávě o silném růstu ekonomiky Spojených států za třetí čtvrtletí. Investorům pomohla zpráva překonat nepříjemný dojem z nižšího výhledu softwarového gigantu Microsoft.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času zvýšil o 0,95 procenta na 10.327,5 bodu. Index trhu Nasdaq v poledne posílil o 0,77 procenta na 2079,8 bodu.

Růst americké ekonomiky se ve třetím čtvrtletí letošního roku zrychlil na 3,8 procenta z 3,3 procenta za druhé čtvrtletí, a byl tak nejrychlejší od počátku letošního roku. Údaje ministerstva obchodu byly lepší, než čekali analytici. Růst podpořily hlavně výdaje spotřebitelů a vlády.

Výsledky ukazují, že se americká ekonomika dokázala vyrovnat s problémy způsobenými hurikány Katrina a Rita. O více než tři procenta hrubý domácí produkt Spojených států stoupl již desáté čtvrtletí za sebou.

Akcie Microsoftu posílily o 2,2 procenta na 25,42 dolaru. Investory rozladil firemní výhled tržeb na poslední čtvrtletí roku, Microsoft ale také oznámil, že ve čtvrtletí do září zvýšil zisk o 24 procent.

Spotřebitelská důvěra se v USA ale v říjnu dále zhoršila a propadla se nejníže za posledních 13 let. Index důvěry sestavovaný Michiganskou univerzitou podle konečných údajů klesl na 74,2 bodu ze 76,9 bodu v předchozím měsíci, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK