Koruna stagnovala na 29,68 Kč/EUR, k dolaru oslabila o 17 haléřů

31.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. října (ČTK) - Česká měna v pondělí vůči euru uzavřela na 29,68 Kč/EUR, tedy na stejné hodnotě, na které ráno začínala. Během dne se ale dostala i pod hranici 29,60 Kč/EUR. K dolaru koruna přes ranní posílení oslabila. Proti ránu propadla o 17 haléřů a v 17:00 stála na 24,77 Kč/USD. Vyplývá to z informací dostupných na internetových stránkách společnosti Patria.

Koruna k euru pokračovala v opožděné reakci na čtvrteční překvapivé zvýšení úrokových sazeb, uvedl Vladimír Pikora z Volksbank. "Z ranních hodnot kolem 29,70 Kč/EUR posílila až na 29,58 Kč/EUR, což je hodnota, kde jsme byli naposledy před dvěma týdny," doplnil.

Kromě vyšších úrokových sazeb ovlivňoval podle něj pohyb koruny k euru i vývoj v regionu, kde posilovaly polský zlotý i maďarský forint. V Polsku za posilováním tamní měny stál zejména fakt, že prezident Aleksander Kwaśniewski jmenoval novou vládu.

Proti dolaru koruna během dne posílila vůči otevíracímu kurzu 24,60 Kč/USD až o 15 haléřů. Nakonec však den končila na hranici 24,77 Kč/USD.

Podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové je velké riziko, že v tomto týdnu dolar k euru a koruně oslabí. "Je dobré s tím počítat," uvedla. Důvodem je podle ní to, že silnější dolar nyní žije ze vzpomínek na páteční příznivá data, což jsou však staré informace. Jediné negativní překvapení by nyní dolar srazilo dolů, dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK