CME koupí další akcie TV Markíza a její podíl stoupne na 80 pct

31.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA/HAMILTON (Bermudy) 31. října (ČTK) - Americká mediální společnost Central European Media Enterprises (CME) uzavřela dohodu se třemi slovenskými subjekty, od nichž koupí další akcie televizní stanice TV Markíza. Svůj vlastnický podíl tak zvýší na 80 procent, za což zaplatí asi 28,7 milionu dolarů (zhruba 707 milionů Kč). CME to uvedla v tiskové zprávě.

Doplnila, že po dokončení transakce bude mít téměř 90 procent akcií s hlasovacími právy ve společnosti STS, což je servisní organizace Markízy. V současné době v ní má asi 49 procent akcií, a STS tedy zcela neovládá.

CME výrazně posílí vliv také ve společnosti Markíza, která je držitelem vysílací licence. CME v ní drží zhruba 34 procent akcií a po dokončení transakce bude ovládat zhruba 80 procent. Zbývající akcie, které CME nebude vlastnit, budou držet slovenští partneři CME Ján Kováčik a Milan Fiío.

Po dokončení transakce vzroste vlastnický podíl držený společnosti CME v provozních společnostech působících na slovenském trhu ze současných 70 na 80 procent.

"Jsme rádi, že máme možnost navýšit investice ve Slovenské republice a získat kontrolu nad TV Markíza ještě před obnovením licence na televizní vysílání, ke kterému má dojít příští rok," uvedl generální ředitel CME Michael Garin.

CME bude za akcie platit ve dvou splátkách. Hned po dokončení transakce zaplatí 23,8 milionu dolarů a dalších až 4,9 milionu USD k 31. květnu 2006. Výše druhé splátky bude záviset na splnění dalších podmínek. Transakce má být uzavřena do konce tohoto roku, své slovo ale ještě řeknou regulační orgány.

Společnost CME se angažuje také na českém televizním trhu, kde ovládá nejsledovanější televizi Nova a sportovní stanici Galaxie Sport. Nova skupině zajišťuje i největší část příjmů. CME dále vlastní podíly v televizních stanicích v Chorvatsku (Nova TV), Rumunsku (Pro TV, Acasa, Pro Cinema), ve Slovinsku (Pop TV, Kanal A) a na Ukrajině (Studio 1+1).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK