Americké akcie díky vlně fúzí zpevňují, pomáhá i statistika

31.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 31. října (ČTK) - Ceny akcií na burze v New Yorku se v úvodu nového týdne zvyšují a výrazně jim pomáhá optimismus kolem vlny fúzí a akvizic. Příznivou zprávou je ale i statistika, která zlepšila důvěru investorů v další vývoj ekonomiky. Nejvyšší zisky registrují akcie technologických firem.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.454 bodů a proti předchozímu závěru byl vyšší o půl procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite registroval zisk o 1,1 procenta a pohyboval se kolem hodnoty 2113 bodu. Index S&P 500 byl vyšší o 0,6 procenta na 1205 bodech.

Na trh měla příznivý vliv například zpráva, že společnost Bon-Ton za 1,1 miliardy dolarů převezme 142 obchodů Saks. Bon-Ton tak zpevnil asi o 22 procent, zatímco Saks si připsal zisk kolem 11 procent.

"Je zřejmé, že firmy vydělávají a jejich hotovostní pozice je vysoká. To by mělo pomoci, aby se trh v listopadu a prosinci hnul vpřed," poznamenal hlavní investiční analytik společnosti Johnson Illington Advisors Hugh Johnson. Jiní analytici poukazují na to, že hotovostní pozice firem je nejlepší za mnoho let.

Akcie těžily také ze zprávy o zlepšení podnikatelské aktivity na americkém Středozápadě. Index aktivity tam v říjnu vystoupil na 62,9 ze zářijových 60,5 bodu. To je výrazně lepší výsledek, než čekali analytici. Ti se domnívali, že index v říjnu klesne a ocitne se na 58 bodech.

Statistika svědčí především o tom, že americká ekonomika bude pokračovat v silném růstu. To bývá většinou vzpruha pro dolar, protože svižný růst ekonomiky nahrává dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Akcie velkých a vyzrálých firem na růst úroků většinou reagují poklesem, zatímco akciím malých a středních podniků vyšší sazby většinou nevadí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK