HN: Audit zjistil, že Čepro nemá ve skladech pohonných hmot manko

01.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. listopadu (ČTK) - Mimořádný zářijový audit ve státním podniku Čepro zjistil, že zásoby pohonných hmot, které mají v jeho skladech uloženy firmy i Státní správa hmotných rezerv, odpovídají účetní dokumentaci. "Nestalo se to, čeho jsme se obávali. Zásoby třetích osob sedí," řekl Hospodářským novinám generální ředitel Čepra Pavel Švarc, který kontrolu nechal provést po svém srpnovém nástupu do funkce.

Znamená to, že kromě sporných pohledávek, uplatňovaných v kuaze firem kolem stíhaného podnikatele Radovana Krejčíře a společnosti Bena, nejsou o uložených zásobách dalších firem žádné pochybnosti, uvádějí HN.

Předchozí ředitel Čepra Tomáš Kadlec uvedl, že zásoby musely být v pořádku. Aktuální inventura byla podle něj zbytečná. "Dělají se pravidelně každý říjen, my jsme navíc kvůli červencovému přechodu na daňový sklad provedli inventuru i letos v červnu," řekl listu Kadlec.

Švarc podle deníku předpokládá, že po loňské ztrátě Čepra ve výši 37,7 milionu korun a letošním pololetním minusu ve výši desítek milionů, skončí letos firma s "určitým" provozním ziskem.

Státní firma se kvůli podvodům v minulosti a poté několika soudním sporům ocitla ve finanční tísni. Nezbytné investice do obnovy infrastruktury má zajistit třímiliardové navýšení základního jmění. Největší potíže má Čepro s pohledávkami ve výši téměř šest miliard korun, které na něm soudí lidé kolem uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře.

Čepro se vedle skladování ropných produktů zabývá také jejich přepravou, provozuje vlastní síť čerpacích stanic EuroOil a ochraňuje zásoby státních hmotných rezerv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK