Koruna se vrací k silnějším hodnotám, stojí na 29,62 Kč/EUR

01.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. listopadu (ČTK) - Česká měna se vrací k silnějším hodnotám. V pondělí před závěrem oslabila téměř k hranici 29,70 Kč/EUR. Dnes však otvírala na hranici 29,60 Kč/EUR a aktuální kurz je 29,62 Kč/EUR, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. K dolaru koruna stojí na 24,72 Kč/USD. Na domácím trhu se nečekají žádné zprávy, které by s kurzem měly nějak výrazně zahýbat.

Zasedá nicméně americká centrální banka Fed a trh všeobecně čeká, že zvýší sazby na čtyři procenta. Podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové tak bude vznikat tlak k posílení dolaru. "Před rozhodnutím o úrokových sazbách v USA se totiž málokterý investor odhodlá k prodeji dolarů," řekla.

"Čekáme, že v dalších dnech dojde k obratu trendu a dolar oslabí," uvedla Šichtařová. Na korunodolarovém trhu ekonomka dnes čeká jen malý pohyb.

Koruna vůči euru v posledních dnech závisela z velké časti na pohybech v regionu. Dnes je však Polsku, Maďarsku i na Slovensku státní svátek, podotkl Jan Vejmělek z Komerční banky.

Jen malý vliv bude mít na kurz koruny k euru patrně dnešní zveřejnění nových údajů o stavu státního rozpočtu České republiky ke konci října. "Čekáme neutrální až mírně pozitivní vliv na kurz," uvedla Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK