Pozemkový fond prý vydal pozemky spekulantům, případ se teď šetří

01.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. listopadu (ČTK) - Pozemkový fond umožnil spekulantům získat lukrativní pozemky v okolí Prahy, na nichž obchodníci mohou vydělat přes dvě miliardy korun. Jde přitom i o lukrativní pozemky, které si obce připravovaly pro rodinnou výstavbu a jejichž cena nyní dramaticky roste. Napsal to server Aktuálně.cz. Ministr zemědělství Petr Zgarba, který fondu předsedá, převodu pozemků podle serveru nezabránil. Nyní však nechal celý případ přešetřit a ministerstvo kvůli tomu dokonce hodlá podat trestní oznámení.

Server jako příklad uvádí pozemky v pražské části Uhříněves. Tamní radnice letos v březnu upozornila Pozemkový fond, že chystá v obci výstavbu rodinných domků a zažádala o změnu územního plánu. Starosta obce Milan Coller zároveň fond požádal, aby pozemky nevydával v rámci náhradních restitucí a zabránil tak spekulacím s půdou.

Fond, který spravuje nemovitosti ve vlastnictví státu a privatizuje majetek pro zemědělskou výrobu, však udělal pravý opak. Lidem, kteří od restituentů za pět milionů skoupili jejich nároky, vydal téměř 100 hektarů pozemků v Uhříněvsi. Podnikatelé tak získali metr čtvereční za zhruba pět korun.

"Po změně územního plánu bude cena jednoho metru čtverečního podle cenové mapy 1700 korun. Takže si ten zisk dovedete spočítat," řekl Coller. Zisk spekulantů tedy v tomto případě přesahuje 1,5 miliardy korun. Další podobné spekulace fond umožnil například v Praze Ruzyni či Bohnicích. Celkem jde v Praze o 170 hektarů. V celé republice to pak je 600 hektarů.

Primátor Prahy a místopředseda ODS Pavel Bém dnes v reakci na zprávu o získání pozemků spekulanty vyzval ministra zemědělství Petra Zgarbu, aby odstoupil. Hodlá současně osobním dopisem požádat o vysvětlení premiéra Jiřího Paroubka a připravuje pro své kolegy ve Sněmovně interpelaci na ministra Zgarbu. "Je skandální, že o této zločinné transakci jsem nebyl jako primátor vůbec informován, přestože město opakovaně žádalo Pozemkový fond o vydání těchto pozemků," uvedl Bém.

"K ničemu nezákonnému nedošlo," řekl dnes ČTK mluvčí Pozemkového fondu Michal Bureš. Převod státních zemědělských pozemků obcím pro bytovou výstavbu umožňuje zákon pouze tehdy, jsou-li k tomuto účelu pozemky určeny závaznou částí schválené územně plánovací dokumentace nebo rozhodnutím o umístění stavby. Pak obce dostávají půdu zdarma. Ale tato podmínka v případě Uhříněvsi v okamžiku uskutečnění převodu splněna nebyla, takže obec pozemky získat nemohla.

Prezidium pozemkového fondu vzhledem k blížícímu se termínu restituční tečky letos v červnu rozhodlo, že s ohledem na nedostatek pozemků v Praze a jiných velkých městech má být všem, kteří se soudně domáhají určitého pozemku, žalovaný pozemek převeden. Oprávněným osobám byly pozemky v Uhříněvsi převedeny podle Bureše v souladu s tímto rozhodnutím prezidia.

Příslušné usnesení, podle kterého bylo možné v rámci restitucí vydávat i ty náhradní pozemky, u nichž byla proti státu vznesena pouze žaloba a ještě o ní ani nerozhodoval soud, platilo ale podle serveru pouhý měsíc. Právě kvůli obavám ze spekulací bylo usnesení zrušeno 1. července. Tentýž den ale Pozemkový den ještě stačil převést například pozemky v Uhříněvsi a vložit je do katastru ve prospěch podnikatele Gabriela Večeři.

Ministra Zgarbu přitom prý varoval jeho předchůdce Jaroslav Palas. Zgarba odmítá osobní zavinění a hájí se tím, že ho v červnu prezidium přehlasovalo a on nápravu zjednal, jak nejrychleji to bylo možné. Ministr však měl údajně možnost revokovat původní usnesení prezidia neprodleně. "Mohl svolat mimořádné zasedání, mohl se k tomu vrátit. Je předseda prezidia fondu a může cokoli," řekl Palas.

Tzv. restituční tečka znamená, že oprávněné osoby zatím mohou restituční nároky na náhradní pozemky uplatňovat do konce letošního roku. Poté jim bude náležet pouze finanční náhrada. Termín se ale možná posune až do konce roku 2009.

Pozemkový fond evidoval od počátku své činnosti nevypořádané restituční nároky v hodnotě 7,3 miliardy korun. Z toho objemu bylo vypořádáno 5,3 miliardy a zbývá vyřešit nároky za dvě miliardy. Toto číslo reprezentuje asi 90.000 dosud nevypořádaných oprávněných osob. Jde ze tří čtvrtin o osoby s postoupenými nároky, tedy ne ty, jimž se přímo stala majetková křivda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK