Sokolovská uhelná chystá zdražení hnědého uhlí asi o pět procent

01.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SOKOLOV 1. listopadu (ČTK) - Sokolovská uhelná (SU), právní nástupce, akciová společnost, připravuje od ledna zvýšení cen hnědého uhlí v průměru asi o pět procent. Bude tak reagovat na rostoucí náklady, především na energie. Jednání o nových cenách už SU se svými odběrateli zahájila a mohou být individuální podle druhů paliva i odebíraného množství, řekl generální ředitel SU František Štěpánek. Zvyšování cen uhlí ohlásily i další hnědouhelné společnosti.

SU zatím zdražila pouze brikety, a to zhruba o sedm procent zhruba na 4113 korun za tunu u nejkvalitnějších balíčkovaných briket. Zlomky briket jsou pak přibližně o polovinu levnější a třísky mohou koupit odběratelé za 1055,5 koruny za tunu. Briket vyrobí SU ročně asi 300.000 tun, z toho více než polovina je určena na export. "Reagovali jsme na cenové pohyby především na německém trhu. Tady jsme trochu zaostávali za aktuálním cenovým růstem," poznamenal Štěpánek.

Ceny hnědého uhlí pro odběratele jsou stanoveny ve smlouvách, které jsou výsledkem individuálních jednání. Některým zákazníkům zaručují, že je zvýšení cen postihne s určitým časovým skluzem, jiní ho pocítí hned od ledna, uvedl Štěpánek. Tuna nejkvalitnější tříděné kostky bude stát 1863,5 koruny, sušeného uhelného prachu asi 1465 korun a ořechu 958 korun. "Na zvýšených nákladech se podepsala hlavně cena zemního plynu," dodal ředitel.

SU potřebuje ročně kolem 40 milionů až 50 metrů krychlových zemního plynu pro výrobu elektrické energie v paroplynové elektrárně ve Vřesové. K tomu navíc spotřebuje další jednu miliardu metrů krychlových energoplynu, který si sama vyrábí z uhlí. "Po dokončení moderní technologie hořákového generátoru schopného zpracovávat část vyprodukované chemické výroby za více než 500 milionů korun by však měl odběr zemního plynu klesnout ze současného objemu o dvě třetiny," dodal Štěpánek.

Mostecká uhelná zvýší kvůli rostoucím nákladům na energie od 1. října ceny tříděného hnědého uhlí v průměru rovněž o pět procent. Nyní prodává tunu nejkvalitnější kostky za 1398 korun, od října to bude 1464 korun. Zdražení tříděného uhlí ze stejného důvodu oznámila i těžební firma Severočeské doly. Nové ceny prozatím nestanovila, ale jejich růst by neměl přesáhnout deset procent. Nové ceny začnou platit až od Nového roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK