Koruna oslabila o několik haléřů na 29,65 Kč/EUR a 24,75 Kč/USD

01.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. listopadu (ČTK) - Česká měna v úterý za klidného obchodování mírně oslabovala. K euru klesla o pět haléřů na 29,65 Kč/EUR, kde stála před 17:00. Vůči dolaru ztratila tři haléře na závěrečných 24,75 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

Dnešní obchodování s korunou je ovlivněno státními svátky v některých evropských zemích, což snížilo aktivitu na trhu, uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. "Jelikož se v regionu nic podstatného neodehrálo a nové makroekonomické ukazatele budou zveřejněny až příští týden, nedalo se čekat ani nic jiného," doplnil analytik Komerční banky Jiří Škop.

Také vliv eurodolarového trhu byl dnes minimální. Dolar se v očekávání dalšího zvýšení amerických úrokových sazeb držel vůči euru prakticky celý den mírně pod hladinou 1,2000 USD/EUR. Trh podle Vlka všeobecně očekává, že americká centrální banka Fed zvýší sazby na čtyři procenta.

Schválení nižších daní pro lidi s nižším příjmem kurz podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory ignoroval, protože to se v poptávce ani nabídce domácí měny neprojeví. "Kdyby šlo o rovnou daň, mohlo by to být jiné, protože ta by byla pro zahraniční investory stimulem pro nové investice v Česku," podotkl.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že k opětovnému posilování koruny je zapotřebí buď přísunu čerstvých informací, nebo alespoň uplynutí krátkého oddechového času. "Přesto předpokládáme, že během jednoho týdne se zpevňování koruny k euru obnoví," odhadla další vývoj kurzu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK