USA zvýšily základní úrok na čtyři procenta

01.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 1. listopadu (ČTK) - Federální rezervní systém (Fed) Spojených států zvýšil základní úrokovou sazbu o 25 základních bodů na čtyři procenta. Úrok se tak dostal na nejvyšší úroveň za více než čtyři roky a Fed uvedl, že má i nadále obavy z růstu inflace.

"Vyšší ceny energií a ochromení ekonomické aktivity po řádění hurikánů přechodně ovlivňují tlak na výrobu a zaměstnanost. Podpůrná měnová politika spolu se silným růstem produktivity však ekonomickou aktivitu nadále podporuje," píše se ve sdělení Fedu, který v USA plní roli centrální banky.

Základní úrok je nyní v USA dvakrát vyšší než v eurozóně nebo v České republice, kde je na dvou procentech. To znamená, že ten, kdo má dolary, má teoreticky o 100 procent vyšší úrokový výnos, než ten, kdo spoří v eurech nebo korunách.

Federální výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC), který o nastavení měnové politiky a úrokových sazbách rozhoduje, považuje za dodatečnou podporu také obnovu rozsáhlého území na jihu USA. To bylo silně zasaženo hurikány, ale stavební výroba by zde měla ekonomickou aktivitu povzbudit.

Fed zopakoval, že jako problém by se mohl ukázat pokračují růst cen energií. Banka ale poukázala na nejnovější data, z nichž lze vyčíst, že růst cenového jádra zůstává značně omezen. Nadále tak platí, že inflační očekávání jsou pod kontrolou.

Ve stejném rozsahu, tedy o 25 základních bodů, banka zvýšila i méně využívanou diskontní sazbu. Ta je nyní na pěti procentech. Rozhodnutí zvýšit základní úrok bylo tentokrát jednomyslné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK