Ministerstvo financí požádalo o prošetření internetového sázení

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí požádalo Nejvyšší státní zastupitelství o prověření, zda se provozovatelé nepovolených internetových hazardních her nedopouštějí trestného činu. Sdělil to mluvčí ministerstva Marek Zeman. MF také uložilo finančním ředitelstvím, aby prověřila činnost provozovatelů internetových her a aby finanční úřady zvážily uložení pokut.

"Naším cílem není někoho zbytečně sankcionovat, ale ochránit společnost před nežádoucími vlivy nekontrolovaných hazardních her na internetu," uvedl vedoucí Úřadu státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Pavel Němec. "Loterie a jiné podobné hry je možno provozovat jen na základě povolení. Kdo provozuje hry bez povolení, musí počítat s tím, že bude podle zákona sankcionován," dodal.

Základním problémem internetového hazardu zůstává anonymita hráčů a nemožnost kontroly zákazu hraní u osob mladších 18 let, uvedlo MF. Osoby mladší 18 let nemohou a nesmějí hazardní hry hrát. Pokud někdo provozuje herní systém, který navíc neobsahuje dostatečná opatření ke kontrole tohoto zákazu, jedná podle MF v rozporu s povolením a se zákonem.

"Nyní je na policii, aby učinila další kroky a aby to prošetřila," řekl Zeman. Naprostá většina firem, proti nimž podnět ministerstva směřuje, jsou zahraniční společnosti; některé mají české internetové stránky či inzerují v místním tisku.

Konkrétně jde například o britské sázkové kanceláře či společnosti Coral Eurobet, Sportingbet, Betsson, bet 365, maltskou firmu vystupující pod označením EXPEKT.com, kanceláře Pinnaclesports a Worldbet.com či subjekty označené na internetu jako gamebrookers.com a Pointbet.com. Mezi firmami figuruje i šumperská společnost CZECH TICKET.

V některých případech (Coral Eurobet) už policie ČR zahájila šetření. V březnu 2004 zahájila první českou internetovou sázkovou službu společnost Betsson. MF je kvůli ní už ve styku s policií i českým velvyslanectvím v Londýně, jehož prostřednictvím informovalo tamní orgány o údajně nezákonné činnosti firmy v ČR.

Ministerstvo očekává, že bude Nejvyšším státním zastupitelstvím o výsledku šetření informováno do 30 dnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK