Koruna posílila o několik haléřů na 29,60 Kč/EUR a 24,63 Kč/USD

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. listopadu (ČTK) - Koruna od rána posílila o několik haléřů na 29,60 Kč za euro a 24,63 Kč za dolar, kde stála kolem 10:45. Následkem oslabení dolaru po očekávaném zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech se projevil větší zájem o měny středoevropského regionu, řekl dealer ING Bank Josef Jeřicha. Obchodování je podle něj dnes klidné.

Trh je spíše pozitivně naladěný pro posílení české měny v dalších dnech, ale zaležet bude na vývoji celého regionu, dodal Jeřicha. Analytička Next Finance Markéta Šichtařová předpokládá dnes vzhledem k nedostatku nových impulzů opět jen poklidný a málo výrazný pohyb koruny.

Během týdne až dvou ale očekává Šichtařová posílení koruny. Hlavním důvodem budou podle ní příznivá ekonomická data. "Známkou, že nastává nový trend, bude zpevnění pod úroveň 29,50 Kč/EUR, k němuž může dojít již tento týden," podotkla.

Úterní zvýšení sazeb v USA bylo trhem očekáváno a ani komentář americké centrální banky Fed nepřekvapil žádnou změnou, upozornil analytik Patria online Tomáš Vlk. Měnová politika americké centrální banky zůstává podle jeho slov na cestě umírněného zvyšování sazeb. Reakce devizového trhu tak nebyla nijak výrazná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK