Vláda chce zprůhlednit udělování veřejné podpory státním firmám

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. listopadu (ČTK) - Poskytování veřejné podpory státním podnikům by mělo být v budoucnu průhlednější. Zefektivnit se má i odhalování nezákonně udělovaných dotací. Počítá s tím návrh zákona, který dnes schválila vláda. Podniky by na jeho základě musely vést podrobnou dokumentaci o prostředcích, které jim poskytl stát nebo územní samosprávné celky. Nahlížet do ní by mohly i orgány EU. Zákon nyní zamíří do poslanecké sněmovny. Informoval o tom tiskový odbor vlády.

Novela se bude týkat podniků, v nichž mají stát či kraje rozhodující vliv. Evropské komisi umožní přístup k těmto dokumentům. "Jde o to, dosáhnout co největší transparentnosti v obchodních vztazích mezi státem a státem vlastněnou firmou. Jde o to, aby stát jednal férově a nezneužíval své postavení," řekl jeden z předkladatelů vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Stát může na základě evropského práva vlastnit podniky, nicméně při výkonu svých práv v těchto firmách může zneužívat svého postavení a znevýhodňovat tak nestátní podniky. Možnost dohlížet na to má mít i EK, která bude kontrolovat, zda se stát chová stejně, jako by se v podobné situaci zachoval soukromý investor.

Státní pomoc podnikům byla v ČR v minulých letech mnohem vyšší než ve většině ostatních zemí EU. Důvodem byla zejména pomoc bankám, díky níž státní podpora v letech 2000 až 2003 přesáhla přes dvě miliardy eur, tedy více než 60 miliard korun. K poměru k hrubému domácímu produktu to bylo šestkrát více než v původních členských státech a dvakrát více, než činil průměr desítky unijních nováčků.

Z údajů Evropské komise vyplývá, že na Slovensku ve stejném období podpora činila 130 milionů eur (necelé čtyři miliardy Kč), v Maďarsku 769 milionů eur (přibližně 23 miliard eur) a v Polsku 2403 milionů eur (71 miliard korun).

Zákon rovněž navrhuje uložit účtovací povinnost osobám, kterým stát přiznal výlučná práva či které poskytují služby obecného hospodářského významu a dostávají za ně kompenzace (například veřejná doprava). Tyto subjekty by měly odděleně účtovat činnosti, za něž dostávají podporu, a ty, které provozují bez ní.

Novela bude mít podle předkladatelů nicméně dopad jen na omezený počet subjektů. Vztahovat by se totiž měla výlučně na podniky s obratem převyšujícím 40 milionů eur, tedy přibližně 1,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK