Čepro má nevýhodné smlouvy, na jedné prodělalo 300 mil. Kč

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. listopadu (ČTK) - Státní podnik Čepro má z doby minulého vedení uzavřeny nevýhodné obchodní smlouvy, které firmu finančně poškozují více než soudní spory o pohledávky za téměř šest miliard korun. Například s německou firmou Marimpex uzavřelo Čepro smlouvu, která je platná do roku 2008 a kvůli níž jen loni a letos prodělalo 300 milionů korun. Současné vedení se ji proto snaží změnit. V rozhovoru pro ČTK to řekl generální ředitel Čepra Pavel Švarc.

Dalších 500 milionů korun jsou otevřené pohledávky vůči deseti tuzemským firmám, u kterých není jisté, že zaplatí. Smlouvy uzavřelo rovněž bývalé vedení Čepra v čele s Tomášem Kadlecem. "Chceme s těmito firmami pokračovat ve spolupráci za podmínek, kdy budou naše pohledávky zajištěny," uvedl Švarc.

Kvůli nevýhodným smlouvám již současné vedení Čepra podalo trestní oznámení na bývalého obchodního ředitele Alexandra Houšku. Letos na jaře podepsal spolu s Kadlecem smlouvu, která Čepru způsobila škodu 30 milionů korun. Kadlec ale tvrdí, že důvodem špatné finanční situace Čepra jsou soudní spory o pohledávky spojené s firmou Bena. Právě kvůli špatné finanční situaci Čepra v letošním roce byl Kadlec odvolán a na jeho místo premiér Jiří Paroubek navrhl Švarce.

Švarc je přesvědčen, že pohledávky vymáhané soudem Čepro vyhraje. Firma Al Batal General Trading si nárokuje buď 264.000 tun pohonných hmot, nebo částku zhruba 2,6 miliardy korun. Firma M Port uplatňuje 348 milionů korun. Čepro tyto pohledávky původem od společnosti Bena považuje za neoprávněné. "Chceme tyto dvě kauzy legálními prostředky znovu otevřít a dokázat naší pravdu," řekl Švarc s tím, že musí existovat spravedlnost. Soudci podle něj posuzovali jen procesní záležitosti a nehledali podstatu věci. Čepro spor o pohledávky prohrálo proto, že se nedostavilo k soudnímu jednání, o kterém ale prý bývalé vedení nevědělo.

Čepro je firma, která podle Švarce bude vydělávat. "Do roka by se z Čepra měla stát standardní, výkonná firma," řekl. Nové vedení již změnilo obchodní činnost 17 skladů tak, že ji centralizovalo do Prahy. Z Prahy také bude řízena činnost zhruba 190 čerpacích stanic značky EuroOil, které Čepro vlastní.

K dosažení zisku by měl přispět i prodej nepotřebného majetku v celé republice. V Praze firma v těchto dnech odchází ze svého sídla ve Spálené ulici, které chce prodat. Stěhuje se do Dělnické ulice v Holešovicích, kde si kanceláře pronajme. "Prodáme i další zbytný majetek po celé republice. Jde o budovy, pozemky i byty," dodal Švarc.

V současnosti v Čepru pracuje 850 lidí. Masové propouštění management, který do firmy nastoupil v září, nechystá. Počet zaměstnanců by se do tří let měl snížit maximálně o 20 procent.

Do roku 2010 Čepro plánuje investice ve výši téměř 8,5 miliardy korun. Z toho zhruba 7,4 miliardy korun jsou investice určené na rozvoj firmy a 1,1 miliardy investice na nutnou údržbu.

Společnost vznikla v roce 1994 transformací části majetku bývalého státního podniku Benzina v rámci druhé vlny privatizace. Jejím zakladatelem a jediným akcionářem je Fond národního majetku. Vedle provozu čerpacích stanic se Čepro zabývá přepravou a skladováním ropných produktů a ochraňuje zásoby státních hmotných rezerv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK