Polský PKN Orlen neprodá část Benziny firmě ConocoPhillips

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 2. listopadu (zpravodaj ČTK) - Polský petrochemický koncern PKN Orlen neprodá část české společnosti Benzina americké firmě ConocoPhillips. K prodeji přibližně stovky čerpacích stanic přitom PKN Orlen zavazuje smlouva uzavřená před privatizací českého holdingu Unipetrol, jehož je Benzina součástí.

"Unipetrol dospěl k závěru, že zvažovaný prodej části sítě Benzina je v rozporu s jeho strategií," řekl mluvčí polského koncernu Dawid Piekarz. PKN Orlen prostřednictvím Unipetrolu vlastní 300 čerpacích stanic Benzina, a kontroluje tak zhruba 11 procent českého trhu. Benzina je zatím nejpočetnější síť v zemi.

Třetinu pump se ale PKN Orlen před privatizací Unipetrolu zavázal prodat firmě ConocoPhillips, která provozuje síť Jet. Dosud zástupci polské firmy tvrdili, že s americkou společností jednají o zvýšení ceny. Český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže již také začal na žádost ConocoPhillips zjišťovat, zda prodej stanic nevytvoří monopol. Řízení antimonopolního úřadu mohlo nasvědčovat tomu, že transakce se blíží ke konci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK