Americké akcie zpevňují, Nasdaq o více než jedno procento

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 2. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se dopoledne zvyšovaly a nejvyšší zisky si připsaly technologické tituly. Z části tak doháněly úterní ztráty způsobené nepříznivým výhledem společnosti Dell Computer, částečně zapůsobily informace o hospodaření společnosti Electronic Arts.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií nacházel v blízkosti 10.464 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst v rozsahu 0,6 procenta. Ještě lépe si vedl index technologického trhu Nasdaq Composite, který byl vyšší o více než jedno procento na 2136 bodech.

Společnost Electronic Arts vytvořila ve třetím čtvrtletí zisk 51 milionů dolarů, což je jen polovina zisku ve stejném období loni. Akcie firmy dnes přesto vykázaly růst o více než sedm procent, protože analytici čekali ještě výraznější propad. Rostly také akcie dalších technologických firem.

Růst cen akcií ovlivnila také zpráva o růstu zásob ropy v amerických skladech. Minulý týden se zásoby zvýšily o 2,7 milionu na na 319,1 milionu barelů. To je mnohem lepší výsledek, než čekali analytici, kteří v průměru odhadovali růst zásob jen o dva miliony barelů.

"Říjen je za námi a v cestě už nestojí ani centrální banka," řekl šéf obchodování v investiční společnosti KeyBanc Capital John O'Brien. Poukázal tak na obavy investorů z dalšího zvyšování úroků. Investoři si totiž mnohem více všímají zisků firem a berou v potaz i to, že trh nyní vstupuje do tradičně silné růstové fáze před koncem roku.

Náladu obchodníků tak bude zřejmě nejvíce ovlivňovat hlavně situace na trhu s ropou. Záležet přitom bude na průběhu zimy, což bude pro tvorbu cen klíčové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK