SZPI: Závažné nedostatky v obchodech přetrvávají

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. listopadu (ČTK) - Závažné nedostatky v hygieně prodeje potravin v supermarketech a hypermarketech provozovaných obchodními řetězci přetrvávají. Ředitelka inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v Praze Inka Laudová v rozhovoru pro BBC uvedla, že kontroly pražské inspekce odhalily další závady při manipulaci s potravinami.

"Dnes například naši inspektoři zjistili ohlodané brambory od myší," uvedla Laudová. Na dotaz moderátora připustila, že závadu kontrola zjistila v pražském hypermarketu, detailnější informace ale s ohledem na právní postup odmítla zatím sdělit. Provozovně prý ale hrozí milionová pokuta.

Dalšími závažnými závadami v provozovnách řetězců jsou podle Laudové nadále přelepování etiket a prodej zapáchajících masných výrobků a uzenářského zboží.

Laudová soudí, že nejde o systémovou chybu obchodních řetězců. "Já jsem přesvědčena, že to je záležitostí toho daného subjektu," uvedla.

Nedostatky prý inspekce zjistila zhruba ve třetině kontrolovaných provozoven. Detailní informace však SZPI zveřejní až po skončení správního řízení.

Za prodej prošlých potravin či klamání spotřebitelů by obchodníkům již příští rok mohly hrozit místo nynějších maximálně třímilionových sankcí až 50milionové pokuty. Ministři průmyslu a obchodu Milan Urban a zemědělství Petr Zgarba se totiž v úterý dohodli na výrazném zvýšení pokut pro nepoctivé obchodníky a chtějí je zapracovat do projednávané novely zákona na ochranu spotřebitele. Obchodníci ale namítají, že lepší než vysoké pokuty je prevence.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK