Prodej drůbežího se po obavách z ptačí chřipky v Evropě obnovuje

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 2. listopadu (ČTK) - Prodej drůbežího se v některých oblastech Evropy obnovuje. Jeho příkrý pokles způsobil minulý měsíc intenzivní zájem médií o nové případy ptačí chřipky. V některých zemích, zejména na jihu Evropy, ale obavy veřejnosti přetrvávají a spotřebitelé se drůbeži vyhýbají, napsala agentura Reuters.

Poté, co se objevil nebezpečný virus asijské ptačí chřipky H5N1 před více než dvěma týdny v Rumunsku a Turecku, prodej kuřat a další drůbeže po celé Evropě klesl. Od té doby se virus objevil v Chorvatsku, ale další nález v Řecku se ukázal jako negativní. Vzhledem k tomu, že se nemoc v další zemi EU neobjevila, ptačí chřipka v mnoha zemích zmizela z titulních stránek deníků.

Ve Francii, kde je největší chov drůbeže v Evropě, vykazuje prodej drůbežího stále pokles, i když se tento trend zmírňuje. Roční obrat francouzského trhu s drůbežím masem přitom dosahuje kolem šesti miliard eur.

Šéf francouzské maloobchodní asociace FCD Jerome Bedier řekl listu Le Monde, že od poloviny října prodej drůbežího meziročně klesl o pětinu. Nyní se situace podle něj již nezhoršuje. "Začínáme pozorovat přesun k jiným masům, například k vepřovému a hovězímu," dodal.

"Pokud bychom mohli prokázat, že ptačí chřipka nevyvolá mezi lidmi epidemii, důvěra by se rychle vrátila," připomněl Bedier. Tisková mluvčí asociace poznamenala, že obavy spotřebitelů již slábnou.

V Británii to vypadá, že se trh již oživil. Tři největší sítě supermarketů Tesco, Asda a Sainsbury tento týden oznámily, že je odbyt drůbeže v souladu s odhady na tuto sezonu. Šéf britské rady drůbežářských závodů to potvrdil s tím, že si maloobchodní prodej vede dobře až na výkyv z uplynulého víkendu.

V Německu je prodej drůbeže a vajec podle odvětvové asociace ZDG stabilní. Odbyt drůbežího je ale stále slabší na jihu Evropy.

Konfederace italských farmářů CIA uvádí, že prodej drůbežího spadl až o 60 procent, zatímco se odbyt vajec snížil o 40 procent během tří dnů poté, co evropské úřady před konzumací syrových vajec varovaly. Další federace italských farmářů Coldiretti odhaduje, že odvětví v Itálii denně přichází o pět milionů eur.

Ve Španělsku je situace podobná. Veterináři z chovatelského svazu COAG říkají, že většina farmářů má pevné dodavatelské smlouvy. Špatně jsou na tom ale nezávislí chovatelé. V některých individuálních případech představuje jejich propad odbytu 40 i 50 procent, napsala agentura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK