Dolar v Asii stabilní, pozornost se zaměřuje na ECB

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SINGAPUR 3. listopadu (ČTK) - Kurz dolaru se ve čtvrtek v Asii držel v blízkosti dvouletého maxima k japonskému jenu a stabilní byl i proti euru. Devizový trh se soustředí na dnešní zasedání Evropské centrální banky a především na to, zda banka naznačí, že v dohledné době zvýší úrokové sazby.

V 08:00 SEČ dolar k jenu stoupl na 116,87 JPY ze středečního závěru 116,80 JPY a k euru zpevnil na 1,2058 USD z předchozích 1,2067 USD. Euro vůči jenu vystoupilo na letošní maximum nad 141 JPY a kolem této hodnoty zůstalo.

ECB v posledních týdnech zesílila své slovní výpady proti inflaci. To na trhu vyvolalo dohady, že banka připravuje trh na zvýšení základní úrokové sazby z minima dvou procent, na nichž je úrok již déle než dva roky. Analytici se nyní domnívají, že zvýšení se odehraje v prosinci nebo počátkem příštího roku.

Změnu sazeb na dnešním zasedání analytici vesměs nepředpokládají. Od následné tiskové konference se čeká, že prezident banky Jean-Claude Trichet přinejmenším zopakuje své varování před zvýšenou inflací, řekl agentuře Reuters analytik National Australia Bank John Kyriakopoulos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK