MMR chce v roce 2006 dát na dotace 1,99 mld., podobně jako letos

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. listopadu (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj předpokládá, že v roce 2006 rozdělí obcím, firmám i občanům dotace v objemu 1,99 miliardy korun. To je zhruba stejně jako letos. Peníze, které nezahrnují prostředky z EU, budou směřovat na podporu bydlení, regionálního rozvoje a cestovního ruchu. Novinářům to řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Na podporu bydlení by v příštím roce mělo jít z peněz ministerstva 1,386 miliardy korun, což by bylo o 36 milionů korun více než letos. Definitivní částku bude ministerstvo znát až po schválení jednotlivých položek ve státním rozpočtu. Na podporu cestovního ruchu předpokládá rozdělit stejně jako letos 150 milionů Kč. Na regionální rozvoj bez peněz z EU počítá s 456 miliony Kč. To by bylo o téměř 100 milionů korun méně než letos.

V bydlení bude ministerstvo opět podporovat výstavbu bytů ve vlastnictví obcí pro osoby, které mají například kvůli zdravotnímu stavu ztížený přístup k bydlení. Maximální výše dotace na byt je 800.000 korun. Obce také znovu budou moci žádat o podporu výstavby technické infrastruktury pro výstavbu bytů a domů. Maximální dotace je 80.000 korun na byt.

Peníze ministerstvo rovněž poskytne na regeneraci panelových sídlišť, kde mohou obce získat dotaci až na 70 procent nákladů. Pokračovat také bude podpora oprav domovních olověných rozvodů, kterou MMR zavedlo letos. Cílem je snížit obsah olova v pitné vodě výměnou olověných domovních rozvodů. Dotace je do výše maximálně 20.000 korun na byt.

Příjemce podpory může od ministerstva pro místní rozvoj získat dotaci 50 až 85 procent celkových nákladů projektu. V některých případech ministerstvo poskytne peníze až do 100 procent nákladů. Zájemci o dotace mohou doručit projekty na MMR do 13. ledna. Martínek předpokládá, že v dubnu by již vybraní příjemci měli dotace obdržet.

Proti předchozím letům vyhlásilo ministerstvo programy, na které bude poskytovat dotace, s několika měsíčním předstihem. Chce tak obcím a dalším subjektům umožnit včasnou přípravu projektů a dřívější získání státních peněz.

Další peníze na podporu bydlení poskytuje Státní fond rozvoje bydlení, který bude mít v příštím roce k dispozici zhruba 6,5 miliardy korun. Dotace bude fond poskytovat například na výstavbu nájemních a zřejmě i družstevních bytů. Peníze má i na úvěry mladým lidem na výstavbu či pořízení bytu a nově pravděpodobně pomůže i s financováním rekonstrukce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK