Koruna posílila o 20 hal. na 29,34 Kč/EUR, je na měsíčním maximu

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. listopadu (ČTK) - Česká měna posílila zhruba o dvacet haléřů na 29,34 Kč za euro, kde stála po 17:00. Posunula se tak na více než měsíční maximum. Vůči dolaru koruna zpevnila jen o několik haléřů na závěrečných 24,42 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

"Za posílením koruny jsme viděli příznivou náladu v regionu a očekávání, že nás v příštím týdnu čekají příznivé makroekonomické zprávy. V pozadí stály i technické faktory, když se koruně ve středu večer podařilo prorazit psychologickou úroveň 29,50 Kč/EUR," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Makroekonomická čísla jsou pro korunu dobrá již delší dobu, nicméně posílení nastalo až s uklidněním situace v Polsku, doplnil analytik Komerční banky Jiří Škop. Za prudkým zpevněním lze podle něj především hledat očekávání příznivého výsledku zářijového zahraničního obchodu, u nějž předpovídá přebytek deset miliard korun.

Během týdne se koruně k euru podařilo zpevnit téměř o 40 haléřů, upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Zpevňování bude prý v dalších dnech a týdnech pokračovat a podle jejího odhadu se nezastaví dříve, než koruna dosáhne 29 Kč za euro.

Investoři celé dopoledne čekali na rozhodnutí Evropské centrální banky, která podle očekávání finančních trhů ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na dvou procentech. Prezident ECB Jean-Claude Trichet na tiskové konferenci řekl, že banka se může prakticky kdykoli rozhodnout, i když bezprostřední zvýšení sazeb nenaznačil. Kurz dolaru se poté posunul z ranních 1,206 za euro až pod 1,200 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK