Americké akcie dopoledne rostly díky příznivé zprávě pro Merck

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 3. listopadu (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly díky příznivému soudnímu rozhodnutí pro farmaceutickou skupinu Merck & Co. Údaje o produktivitě a sektoru služeb ze Spojených států navíc ujistily investory o příznivých vyhlídkách ekonomiky.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil o 0,7 procenta na 10.542,8 bodu. Index Nasdaq v 18:00 SEČ vzrostl o 0,9 procenta na 2164,4 bodu.

Akcie Mercku vyskočily v jednu chvíli o sedm procent nad 30 dolarů a významně posunuly Dow Jonesův index vzhůru. Devítičlenná porota dospěla k závěru, že výrobce adekvátně varoval doktory před zdravotními riziky preparátu Vioxx proti bolesti, napsala agentura Reuters.

Produktivita v amerických podnicích ve třetím čtvrtletí vzrostla a překonala očekávání ekonomů na Wall Street. Meziroční růst produktivity se zrychlil na 4,1 procenta z revidovaných 2,1 procenta za druhé čtvrtletí. Pracovní náklady se přitom ve třetím čtvrtletí snížily.

Aktivita celého odvětví služeb ve Spojených státech v říjnu zrychlila růst. Firmy se však nadále obávají vlivu vysokých cen energie a nedostatku stavebních materiálů způsobenému hurikány, které na přelomu srpna a září zdevastovaly okolí Mexického zálivu. Index aktivity nevýrobního sektoru vzrostl na 60 bodů ze zářijových 53,3 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK