EK vyhlásí boj alkoholu, včetně zákazu prodeje v supermarketech

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. listopadu (ČTK) - Evropská komise by měla příští rok předložit řadu návrhů na regulaci spotřeby alkoholu v členských zemích EU. S odvoláním na informace německého listu Bild to uvedla televize Nova. Vysoká spotřební daň, zákaz alkoholu v supermarketech, vyhrazené obchody s alkoholem - takové návrhy má chystat evropský komisař pro pro zdraví a ochranu spotřebitelů Markos Kyprianu, informovala Nova.

EK už údajně vyjednává s producenty alkoholu o dobrovolných protialkoholických opatřeních. Podle komise pití alkoholu ohrožuje životy statisíců Evropanů.

"Tato problematika je předmětem vyjednávání - zatím vám k tomu nemůžeme říci nic konkrétního," řekl Nově mluvčí komisaře pro ochranu spotřebitele Philip Tod.

Podle dřívějších informací časopisu European Voice by mezi doporučeními mohly být i přísnější tresty za trestné činy spojené s alkoholem. EK prý zvažuje i oživení návrhu na zavedení maximálního limitu alkoholu v krvi řidičů, který by měl v EU činit nejvýše 0,5 promile. Na evropských silnicích zahynulo jen loni kvůli alkoholu 43.000 lidí. Řada expertů se domnívá, že kdyby byl stanoven unijní strop na alkohol v krvi, byl by tento počet menší.

Zatímco v ČR nebo na Slovensku není povolen za volantem žádný alkohol, například ve Velké Británii či Irsku mohou mít řidiči až 0,8 promile, což odpovídá asi třem dvanáctistupňovým pivům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK