MfD: Než rodina získá slevu na daních, zaplatí až desetitisíce

04.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. listopadu (ČTK) - Budou-li chtít manželé využít novinku v podobě výhodného společného zdanění, musejí nejprve zaplatit státu desetitisíce, než slevu na dani získají. Píše to Mladá fronta Dnes. Největší úskalí čeká rodiny, kde je žena doma s dětmi a které mají nejvíce napjaté rozpočty, píše deník.

Muž na manželku převede polovinu svých příjmů, oba pak musí podat daňové přiznání, kde si vypočtou daně. Žena bude muset nejprve sama do konce března zaplatit daň z příjmů, které na ni převedl manžel. V dubnu úřad přizná rodině slevu. Muž během roku platí normální daně.

Když manžel například vydělává 20.000 korun měsíčně a žena je doma s dítětem, bude muset poslat finančnímu úřadu skoro 8500 korun. Teprve pak, během dubna, by jim měl finanční úřad poslat zpět 16.000 korun, vypočítal deník.

Ministerstvo v tom komplikace nevidí. "Manželé mají možnost požádat o posečkání daně, případně, pokud daň nezaplatí v řádném termínu, požádat o prominutí penále," uvedl Jaroslav Růžek z tiskového oddělení ministerstva. Za žádost o posečkání daně je třeba zaplatit 400 korun.

Další úskalí spočívá podle MfD v tom, že pokud manželka zaplatí na dani více než 30.000 korun, hrozí jí, že bude muset začít platit zálohy na daň, jako kdyby pracovala.

"Abych úvěroval stát placením dvojích záloh na jeden příjem, tak na to nemám dost úspor. Tím spíše, že nebudu moci v příštím roce odečítat ze základu daně placené úroky z úvěrů na bydlení měsíčně, tak jako nyní, ale až po skončení roku," řekl MfD Jiří Derfl, otec tří dětí, jehož žena je nyní doma na mateřské.

I možnost vyhnout se zálohám existuje, ale také něco stojí. "Žena může finanční úřad požádat, aby zálohy neplatila. Ten zřejmě vyhoví," řekl MfD šéf Finančního úřadu v Hradci Králové Jan Vorlíček. V praxi to znamená, že po vyplnění dvou daňových přiznání, zaplacení daně nebo vyplnění další žádosti o odložení zaplacení musí manželé podat ještě další žádost a s ní znovu jít na finanční úřad.

"Postup je velmi jednoduchý. Budou-li manželé postupovat podle přílohy číslo pět v daňovém přiznání," odpověděl Jaroslav Růžek novinám na otázku, jestli to vše není příliš složité a nepřátelské. Jeho kolega, mluvčí ministerstva financí, Marek Zeman dodal, že společné zdanění není povinné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK