Nový Zéland: Jednání o liberalizaci obchodu je kvůli EU ohroženo

04.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HONGKONG 4. listopadu (ČTK) - Nabídka na snížení dovozních cel u zemědělských produktů, kterou předložila Evropská unie, je nedostatečná a ohrožuje uzavření jednání o liberalizaci světového obchodu. Řekl to novozélandský ministr zemědělství a obchodního jednání John Sutton.

"Pokud je to poslední nabídka, pak to znamená konec jednání v rámci katarského kola," varoval Sutton. Evropská komise nejprve navrhla, že sníží dovozní clo o 38 procent a později svou nabídku zvýšila na 46,5 procenta, podle některých členů Světové obchodní organizace (WTO) to ale nestačí.

Pokud by se unie přidržela zatím své nejštědřejší nabídky, tedy snížení cla o téměř 47 procent, znamenalo by to, že by dovoz zemědělských produktů zatěžovala zhruba 12procentním clem. Unie k dalším ústupkům už není ochotná, ale kvůli postoji Francie zatím není jisté, zda vůbec návrh schválí.

Sutton nicméně připustil, že Evropa jen "pózuje" a nakonec bude okolnostmi dotlačena k výraznějšímu snížení cel. Jasněji bude ale až příští týden na schůzce v Londýně, kde budou jednat zástupci Evropské unie, USA, Brazílie a Indie. Pokud se dohodnou na dalším postupu, šance na uzavření katarského kola jsou dost vysoké, píše agentura Reuters.

Katarské kolo rozhovorů o liberalizaci světového obchodu bylo zahájeno v roce 2001 a už mělo být dávno uzavřeno. Jako problém se ale vždy ukázaly rozdílné názory v otázce podpory zemědělců, a podobný problém se objevuje i nyní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK