Kdo vydělává na přesčasech?

04.11.2005 | , Job3000.cz
Tiskové zprávy


Výsledky nedávno skončené ankety personálního serveru Job3000.cz poukazují na to, že přesčasová práce není ničím výjimečným. Celých 66 % respondentů přiznalo, že zůstává v práci i po skončení pracovní doby, zatímco jen 20 % respondentů uvedlo, že se jich práce přesčas netýká. Zajímavé také je, že téměř polovina těch, kdo v práci zůstává déle, nemá za dodatečnou práci žádnou kompenzaci.

Anketa probíhala na personálním serveru Job3000.cz od 1. do 30. září tohoto roku a zúčastnilo se jí 515 respondentů. Podle jejích výsledků pracuje přesčas bez finanční kompenzace téměř třetina všech respondentů (32 %). 14 % dotázaných uvedlo, že pracuje přesčas s kompenzací mimo výplatu a 20 % tvrdí, že má přesčasy zaplacené. Podrobné výsledky ankety ukazuje Graf 1.

Podle Josefa Nechvátala, majitele personálního serveru Job3000.cz, ukazují sice výsledky ankety na doposud existující zneužívání přesčasové práce ze strany zaměstnavatelů, ve své praxi se však s tímto jevem setkává méně než dříve. „Asociální chování zaměstnavatelů stále ještě bohužel existuje, přestože zákoník práce jasně stanovuje maximální míru přesčasové práce v horizontu týdne a celého roku. A i přesto, že zákon dává možnost dohodnout se se zaměstnancem na větším množství práce navíc, zejména pokud to vyžadují provozní podmínky – například naléhavé dokončení důležité zakázky – jsou firmy, které se ke svým zaměstnancům chovají nemorálně a v podstatě jim nedají na výběr, jak se k nařízené práci přesčas postavit,“ komentuje Josef Nechvátal.

Možností, jak zaměstnancům kompenzovat práci přesčas, je několik. Anketa také potvrdila, že je zaměstnavatelé využívají. „Málokdo si je například dobře vědom toho, že poskytnutím náhradního volna se kompenzuje práce přesčas a odpovídající množství přesčasové práce se tak nezapočítává do zákonem stanoveného limitu. Tudy podle mne vede cesta ke zlepšení sociálního klimatu v mnoha podnicích,“ dodává Josef Nechvátal.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy