Zgarba se kvůli kauze Pozemkového fondu obrátil na policii

04.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. listopadu (ČTK) - Ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD) předal policii trestní oznámení kvůli převodům lukrativní půdy z Pozemkového fondu na překupníky. Okolnosti převodu pozemků podle Zgarby odůvodňují podezření, že byl spáchán trestný čin, sdělilo ministerstvo zemědělství. Naopak opoziční ODS tvrdí, že transakce s pozemky vyvolávají podezření z ministrovy spoluúčasti na spekulaci za dvě miliardy korun. Zgarba dříve obvinění označil za nehoráznost.

Pozemkový fond, který spravuje nemovitosti a půdu ve vlastnictví státu a privatizuje je, umožnil podle dosavadních informací spekulantům získat v okolí Prahy pozemky, na nichž mohou vydělat přes dvě miliardy korun. Podobně byla půda vydána i na dalších místech republiky. Celkem jde o 600 hektarů.

Prezidium PF vzhledem k blížícímu se termínu restituční tečky na konci roku 2005 letos v červnu rozhodlo, že s ohledem na nedostatek pozemků v Praze a jiných velkých městech má být všem, kteří se soudně domáhají určité parcely, dotyčný pozemek převeden. Tím byl nastaven tzv. zvláštní režim, v rámci nějž půdu získali překupníci.

Z prvních získaných informací a z dosavadního šetření podle Zgarby vyplývá, že se v noci před klíčovým jednáním prezidia PF sešla skupina lidí vedená předsedou dozorčí rady fondu Jiřím Drdou (ODS). Na této schůzce byl údajně připraven materiál, který stanovoval podmínky pro zrychlený výdej pozemků.

Při vlastním jednání prezidia byl ministr podle svých slov přehlasován a bylo zablokováno projednání původní varianty způsobu převodu půdy. Poté byl prý s výjimkou Zgarbova hlasu schválen materiál stanovující zvláštní režim. Ten byl právě kvůli obavám ze spekulací zrušen v červenci.

"Nevím, kde a z čeho pan ministr čerpá tyto informace a jak dospěl k názoru, že bych mohl ovlivnit tímto způsobem prezidium," uvedl Drda.

ODS naopak tvrdí, že Pozemkový fond, jehož je Zgarba nejvyšším představitelem, si vlastním rozhodnutím upravil podmínky vydávání náhradních pozemků a prodal státní parcely v pražské Uhříněvsi ministrovu známému.

Pozemkový fond evidoval od počátku své činnosti nevypořádané restituční nároky za 7,3 miliardy korun. Z toho bylo vypořádáno 5,3 miliardy a zbývá vyřešit nároky za dvě miliardy korun. To reprezentuje asi 90.000 dosud nevypořádaných oprávněných osob. Jde ze tří čtvrtin o osoby s postoupenými nároky, tedy ne o ty, jimž se přímo stala majetková křivda.

Předsedou prezidia PF je Zgarba, místopředsedou Pavel Rybníček, členy pak Jiří Hladík, Jan Kender, Martin Kocourek, Zuzana Moravčíková, František Střeleček, Milada Fritzová a Karel Večeře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK