Americké akcie se dopoledne vydaly dolů kvůli obavám z úroků

04.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 4. listopadu (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesaly kvůli obavám investorů z vyšších úrokových sazeb. Vyvolala je rostoucí výnosnost amerických vládních obligací a následoval pokles akcií citlivých na růst úrokových sazeb.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času, tedy v 18 hodin SEČ, klesl o čtvrt procenta na 10.497,6 bodu. Index trhu Nasdaq se v poledne zvýšil o nepatrných 0,03 procenta na 2160,9 bodu.

Výnosnost desetiletých vládních obligací se zvýšila na 4,67 procenta, když předtím byla na 4,61 procenta. Index stavebních firem agentury Dow Jones se snížil o 1,3 procenta, zatímco index realitních společností banky Morgan Stanley oslabil o půl procenta.

Pokles cen ropy stáhl dolů akcie ropných koncernů. Dolů tak šly například emise společností ConocoPhilips a Exxon Mobil. Akciím firem, které mají vysoké palivové náklady, například hutní skupina Alcoa, ale pokles ropných cen nijak nepomohl.

"Dlouhodobé úroky stoupají, což trhu v konečném důsledku vadí," uvedl šéf akciových obchodů z investiční banky Pacific Growth Equities. "I když jde dnes ropa dolů, trh si dělal naděje, že její cena zůstane mezi 50 a 60 dolary za barel. To se ale nestalo," citovala obchodníka agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK