Urban chce zmírnit podmínky pro dotace obcím na plynofikaci

06.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. listopadu (ČTK) - Stát by měl změkčit podmínky pro poskytování dotací obcím na plynofikaci tak, aby obce nemusely vracet peníze, pokud se jim nepodaří sehnat dostatek zájemců o plyn. V diskusním pořadu Sedmička na TV Nova to řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. "Já si myslím, že v této chvíli musí stát reagovat na zvyšování cen plynu a musí ten systém nastavit tak, aby obce nemusely ty dotace vracet," řekl.

Zájem občanů o plynofikaci klesá kvůli rostoucím cenám plynu. To dělá starosti obcím, které na plynofikaci obdržely od státu dotaci a nemají dostatečný počet zájemců o plynovou přípojku. Státní fond životního prostředí, který dotace vyplácí, už od letošního srpna zmírnil podmínky pro jejich poskytování.

Podle dřívějších podmínek musely obce pro získání dotace splnit limit alespoň 50 procent přípojek, v současné době je podpora odstupňována již od deseti procent. Urban přesné číslo přípojek neuvedl s tím, že to je v kompetenci fondu.

"Myslím si, že Státní fond životního prostředí, kterému to přísluší, tak by měl adekvátně těm dramatickým nárůstům ceny plynu měnit také podmínky. To znamená, změkčit je tak, aby obce nemusely ty dotace vracet," dodal.

V České republice bylo na konci předminulého roku 2,73 milionu odběratelů zemního plynu. Za posledních šest let vzrostl počet domácností s přípojkou na plyn o více než 150.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK