Zahraniční obchod skončil rekordním zářijovým aktivem 4,0 mld. Kč

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. listopadu (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v září s přebytkem čtyři miliardy korun, což je o 1,6 miliardy lepší výsledek než ve stejném období loňského roku. Zároveň jde o nejvyšší zářijové aktivum v historii České republiky. Oznámil to Český statistický úřad. Obchodní bilance se tak po srpnovém propadu opět dostala do černých čísel, výsledek ale zaostal za očekáváním ekonomů, kteří odhadovali přebytek 7,6 miliardy Kč.

Bilance se zlepšila především v obchodě se stroji a s dopravními prostředky. Přebytek s těmito výrobky vzrostl o 4,5 miliard korun, což zapříčinilo především zlepšení obchodní bilance se silničními vozidly o 4,2 miliardy korun, stroji a zařízeními o 1,3 miliardy korun a výpočetní technikou o 1,1 miliardy korun.

Zhoršila se naopak bilance obchodu se zařízeními k telekomunikaci a záznamu i reprodukci zvuku (o 2,5 miliardy korun) a s elektrickými zařízeními, přístroji a spotřebiči (o 1,4 miliardy korun). Růst dovozu minerálních paliv o 37,4 procenta ovlivnil hlavně vyšší dovoz ropy (hodnotově o 69,6 procenta, naturálně o 19,1 procenta) a zemního plynu (hodnotově o 53,9 procenta, naturálně o 5,4 procenta).

Vývoz v běžných cenách se meziročně zvýšil o 5,3 procenta a dovoz o 4,3 procenta. Vlivem vývoje kurzu koruny rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura (vývoz o 13,6 procenta, dovoz o 12,5 procenta) i v přepočtu na dolary (vývoz o 14,1 procenta, dovoz o 13 procent).

Z teritoriálního hlediska vzrostlo kladné saldo se státy EU o 1,6 miliardy korun, se státy mimo EU zůstal deficit bilance beze změny. Bilance se zlepšila zejména se Spojenými státy (přechod z deficitu 1,8 miliardy korun do přebytku 0,9 miliardy korun), Francií, Itálií, Polskem, Švédskem a Velkou Británií. Zhoršilo se naopak saldo obchodu s Nizozemskem, Ruskem, Německem a Čínou.

Za posledních dvanáct měsíců se v porovnání s předchozími dvanácti měsíci zvýšil vývoz o 12,6 procenta a dovoz o 7,2 procenta. Celková bilance dosáhla přebytku 34,3 miliardy korun, což představuje zlepšení o 83,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK